Suomen pohjoisin kansanedustaja Mikko Kärnä kertoo pohtineensa viimeisinä päivinä paljon Lapin tulevaisuutta. Korona on iskenyt Suomen maakunnista pahiten Lappiin ja näinollen kriisi on Kärnän mukaan mahdollisuus arvioida maakunnan tulevaisuutta uudelleen. Koronan aikana Lapin monet elinkeinot matkailusta poronhoitoon ovat kärsineet valtavia tappiota. Kansanedustajan mukaan suurin syy tähän on etelän virkamiesten ymmärtämättömyys Lappia ja Lapin tarpeita kohtaan.

– Korona on viimeistään osoittanut, että etelän valkoisten liinojen ääressä rapuja syövät byrokraatit ovat täysin kyvyttömiä ottamaan huomioon Lapin erityispiirteitä. Sisäministeriön byrokraatit aiheuttivat kaaoksen länsi- ja pohjoisrajalle. Ruotsin ja Norjan rajojen sulkeminen erotti perheet sekä sukulaiset toisistaan ja rajakauppa romahti. Sosiaaliala- ja terveysministeriössä taas yritetään parhaillaan tuhota Lapin matkailu- ja poroelinkeinot pahemmin kuin Saksan vetäytyvä armeija vuosina 1944-1945. Hallituksen on laitettava näille byrokraateille kampoihin, sillä muutoin seurauksena on täystuho.

Kärnän mukaan etelän eliittikouluja käyneet virkamiehet kuvittelevat, että heillä on riittävästi ymmärrystä Lapin tilanteesta. Koronakriisin aikana tehdyt toimenpiteet ovat kuitenkin menneet Lapin kannalta yleensä joko väärin tai aivan päin seiniä. Virkamiehet ovat tehneet päätösesitykset Helsingin etujen mukaisesti huomioimatta, että se mikä toimii Helsingissä, ei välttämättä toimi Lapissa. Lapin ja muun Suomen elinkeinorakenteet sekä olosuhteet ovat erilaiset, mutta sitä ei oteta päätöksenteossa riittävästi huomioon.

– Tämä ongelmahan ei ole uusi ja olen puhunut siitä jo vuosia. Nyt täytyy laittaa kuitenkin isot rattaat pyörimään. Paras vaihtoehto olisi, mikäli Lappiin luotaisiin samankaltainen itsehallinto kuin Ahvenanmaalle. Kehotan hallitusta harkitsemaan tätä esitystä ja käynnistämään lainvalmistelun asian suhteen. Koronakriisin hoitamisessa olemme vain kärsineet Helsingin virkamiesten takia. Olisi kaikkien kannalta parasta, mikäli saisimme ottaa omat elinkeinomme, asiamme sekä saamelaiskysymyksen omiin käsiimme ja ratkoa ongelmamme itse. Nykymallin seurauksena on vain katkeruutta etelää kohtaan, joka ei kuuntele meitä. Lapin laaja itsehallinto olisi koko Suomen etu.