Kuvaaja: Mikko Mäntyniemi

Kokoomuksen syyttäjätaustainen kansanedustaja Pihla Keto-Huovinen on jättänyt kirjallisen kysymyksen hallitukselle liittyen poliittisiin virkanimityksiin ja lainsäädännön nykytilaan. Keto-Huovinen yritti saada kysymykseen vastauksen torstain kyselytunnilla, mutta puhemies hylkäsi kysymyksen alkuperäiseen aiheeseen liittymättömänä.

 “Olen edelleen sitä mieltä, että myös maan taloudenhoidon kannalta on oleellista, että voimme luottaa valtioneuvoston tekevän virkanimitykset aina pätevyys edellä. Kysymyksen ajoituksesta on turha kinastella, vaan meidän tulisi keskustella itse aiheesta”, Keto-Huovinen toteaa.

 ”Tällä viikolla keskusteluihin on noussut tuleva KRP:n päällikön viran täyttäminen ja huoli siitä, että kovan rikollisuuden torjunnan tärkeimpään tehtävään oltaisiin mahdollisesti nimittämässä joku muu kuin kovan rikollisuuden torjunnan ammattilainen. Useampi hallituksen aiempi virkanimitys on saanut monet epäilemään tehdäänkö valinnat aina pätevyys edellä”, Keto-Huovinen jatkaa.

”Poliittiset virkanimitykset ovat loputon suo, josta yksikään puolue ei ole selvinnyt kuivin jaloin. En hyväksy näitä yhdenkään puolueen toimesta, en edes omani. Se, että näitä vuodesta toiseen nousee julkisuuteen ja tapahtuu, kertoo siitä, että meillä on järjestelmätason ongelma”, Keto-Huovinen huomauttaa.

”Pätevyyttä voi toki olla monenlaista, eikä siinä ole mitään vikaa, että pätevien ehdokkaiden joukosta painotetaan tiettyjä asioita, mutta ei voi olla niin, että vahvimpien ehdokkaiden ohitse nostetaan henkilöitä pelkän puoluekirjan tai viranhoidon kannalta epärelevantin taustan takia. Oikeusvaltiossa pitäisi olla itsestäänselvyys, että pätevin hakija valitaan”, Keto-Huovinen päättää.