Keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä on epätoivoisen huolestunut matkailu- ja ravintola-alan tilanteesta Suomessa viimeaikaisten uutisten ja hallituksen budjettiriihen valossa. Yleisradion 14.9. julkaisemien tietojen mukaan STM tulkitsee hallituksen päätöksiä uusista matkustusrajoituksista niin, että kolmen vuorokauden karanteeni riskimaista tuleville turisteille on pakollinen. Tällä tulee olemaan turmiollisia vaikutuksia Suomen ja erityisesti Lapin matkailuun ja jo virinnyt toivo paremmasta talvesta tuhoutuu tähän.

– Pidän STM:n tulkintaa hämmentävänä, sillä käsittääkseni päätökset karanteeneista tehdään paikallisten terveysviranomaisten toimesta. Hallituksen päätösten piti nimenomaan jättää viranomaisille tulkinnanvaraa. Olen kehottanut kaikkia matkailuyrittäjiä sopimaan asiasta paikallisesti ja unohtamaan STM:n sekoilut. Näin asia ainakin tartuntatautilain mukaan on.

Kärnä toteaa kuitenkin, että mikäli STM:n tulkinta on todella hallituksen tarkoittama linja, tulee hallituksen ehdottomasti pidättäytyä alkoholiveron korotuksesta. Asiasta päätetään nyt käynnissä olevassa budjettiriihessä. Veron korotus tässä hetkessä olisi lopullinen kuolinisku ravintolaelinkeinolle, joka tulee kärsimään turismin romahtamisesta jo muutenkin.

– Tilastot osoittavat kiistattomasti kuinka suuri ongelma alkoholin matkustajatuonti Baltian maista jo nykyisellä verotasolla on. Lisäksi jokainen voi nykyiselläänkin tilata halpaa viinaa vaikka rekka-autolliset kotiovelleen ja täysin laillisesti. Viinaralli vie Suomesta valtaisan määrän verotuloja ja työpaikkoja jo tällä hetkellä, eikä meidän tule missään tapauksessa lisätä kierroksia tilanteessa, jossa ravintolat ovat muutoinkin vaikeuksissa. Alkoholiveron korotuksesta tuleekin siten toistaiseksi pidättäytyä ja lykätä hallitusohjelmassa linjattu korotus myöhempään ajankohtaan – ellei sitten muuttuneen tilanteen vuoksi perua kokonaan.