Kuvaoikeudet: Laura Kotila

Vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo kirjoittaa Vihreässä blogissa hallituksen budjettiriihen tuloksista.

-Päätimme hallituksen budjettiriihessä korottaa turpeen verotusta, tehdä miljardiluokan panostukset ilmastotekoihin ja suunnata uudelleen saastuttavan teollisuuden tukia ilmastotoimiin. Hallitukselta on nyt saatu näytöt siitä, että se pystyy tekemään paljon odotettuja päätöksiä kestävän tulevaisuuden rakentamiseksi, ja olen siitä hyvin iloinen, Ohisalo toteaa.

Turpeen energiakäyttö on Suomen ilmastopolitiikan kannalta merkittävä kysymys, sillä päästöt ovat samaa luokkaa kuin koko henkilöautoliikenteen. Turpeen energiakäytön puolitus tapahtuu ensi vuonna tehtävällä lämmityspolttoaineiden veronkorotuksella ja luomalla turpeelle lattiahintamalli.

-Se tarkoittaa, että turpeen verotus kiristyy, jos päästöoikeuksien hinnat ovat liian matalalla, Ohisalo korostaa.

Hallitus on päättänyt käyttää Suomen saamasta EU:n elpymisvälineen osuudesta yli puolet elvytykseen, joka edistää ilmastonmuutoksen torjuntaa.

-Tämä mahdollistaa merkittävän loikan kohti hiilineutraalia Suomea ja vauhdittaa reilua muutosta, jonka myötä ympäri Suomen syntyy uusia mahdollisuuksia elää kestävällä tavalla hyvää elämää, Ohisalo sanoo.

Hallitus on päättänyt myös luopua ympäristölle haitallisesta ja kilpailua vääristävästä päästökauppakompensaatiosta ja korvata sen uudella tuella, joka kannustaa yrityksiä vähähiilisiin investointeihin.

-Tämä on osa reilua muutosta, jonka myötä Suomeen synnytetään kestävällä tavalla työpaikkoja ja vähennetään samalla ilmastopäästöjä, Ohisalo toteaa.

Koko blogi on luettavissa verkossa: https://www.vihreat.fi/blogit/maria-ohisalo/2020/09/yha-uusia-askeleita-ilmastonmuutoksen-torjumiseksi