Keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä on erittäin tyytyväinen hallituksen sopimaan soteratkaisuun. Kansanedustaja toteaa, että uudistus nojaa maakuntiin ja sen avulla säilytetään kattavat peruspalvelut koko maassa. Kärnä katsoo, että uudistuksen avulla otetaan samalla ensimmäinen askel kohti autonomisia maakuntia.

– Soteuudistusta on sorvattu vuosikymmeniä ja nyt ei ole mitään muita vaihtoehtoja kuin viedä tämä määrätietoisesti maaliin. Uudistus ei missään tapauksessa ole täydellinen, mutta se on varmasti paras ratkaisu, joka tässä tilanteessa kyettiin saavuttamaan. Kyseessä on suurvoitto keskustalle ja on hyvä huomata, että nyt kyseessä on vasta ensimmäinen askel. Seuraavaksi on luotava maakuntaverotus ja tämän jälkeen iso visio siitä, mistä asioista maakunnissa päätetään kymmenen tai kahdenkymmenen vuoden kuluttua. Itse ajan laajaa alueellista autonomiaa Suomeen. Toivon että meillä on joskus eduskunta joka säätää lait, mutta niitä lakeja voidaan sitten alueilla soveltaa omista lähtökohdista antamalla niistä asetuksia. Suomen lainsäädännön suurimpia ongelmia kun on se, että koko maa laitetaan aina samaan muottiin lakeja sorvatessa. Jokaisen tulisi ymmärtää, että eivät pääkaupunkiseudulla toimivat ratkaisut toimi välttämättä huonostikaan esimerkiksi Lapissa. Me tarvitsemme lisää joustavuutta ja muutenkin keskushallinnon valtaa on romutettava sekä siirryttävä päättämään asioista lähempänä ihmisiä itseään. Päätöksenteko on Suomessa nykyään aivan liian keskittynyttä.

Kansanedustaja on myös tyytyväinen, että uudistuksella valtaa ihmisten sosiaali- ja terveyspalveluista ei anneta markkinavoimille.

– Sivistysvaltiossa hoitoon pääsy ja hoidon taso ei yksinkertaisesti voi olla ihmisen lompakon paksuudesta kiinni. Tässä lyötiin nyt ihmisten hengellä ja terveydellä pelaaville pelureille luu kurkkuun. Tarvitsemme toki yksityistä sektoria julkisen sektorin rinnalla turvaamaan ihmisten palveluita, mutta keinottelua terveydellä emme voi hyväksyä ja sosiaali- ja terveydenhuollon on nojattava jatkossakin vahvasti julkiseen sektoriin.

Länsi-Pohjan soteulkoistuksen mitätöinnin Kärnä ymmärtää myös.

– Ulkoistus tehtiin vaikeassa tilanteessa ja motiivi oli hyvä: alueen palveluiden turvaaminen. Valitettavasti ihmisten hätää tulevasta pääsi käyttämään hyväkseen yritys, joka nimenomaan alkoi pelaamaan ja takomaan rahaa merilappilaisten terveydellä. Meidän täytyy turvata merilappilaisten palvelut myös jatkossa ja nyt meillä on 13 vuotta aikaa löytää maakunnassa yhteinen ratkaisu, joka turvaa meille kaksi sairaalaa. Se onnistuu aivan varmasti kunhan puhallamme yhteen hiileen. Yksi mahdollinen malli voi olla yksi sairaala, jolla on kaksi toimipistettä samantyyppisillä palvelutasoilla. Itse olen tämän ratkaisun löytämiseen täysin sitoutunut.