Pääministeri Sanna Marin (sd.)

Suuri valiokunta ja ulkoasiainvaliokunta kuulivat tänään pääministeri Sanna Marinia (sd.) viime viikon Eurooppa-neuvoston asioista. Eduskunnassa käynnissä olevien koronajäljitysten ja niihin liittyvien varotoimien vuoksi kuuleminen järjestettiin etäyhteydellä eikä kyseessä ollut valiokuntien virallinen kokous.

Eurooppa-neuvoston aiheita olivat koronavirustautitilanne, EU:n ja Yhdistyneen kuningaskunnan (UK) neuvottelutilanne, EU:n ilmastotavoitteet sekä EU:n ja Afrikan suhde.

Valiokunnat kävivät pääministerin kanssa keskustelua mm. EU:n ja UK:n neuvottelutilanteesta, varautumisesta sopimuksettomaan eroon sekä EU:n ja jäsenmaiden kansallisten neuvottelutavoitteiden edistämisestä.

Pääministerin mukaan Eurooppa-neuvoston keskustelussa korostui EU:n yhtenäisyys. Vaikka jäsenmailla on kansallisesti tärkeitä erityiskysymyksiään, kuten Suomella mm. lentoliikenne, EU:n neuvottelutavoitteita edistetään yhtenäisesti. EU:n pääneuvottelija Michel Barnierilla on kaikkien jäsenmaiden tuki, pääministeri sanoi.

Eurooppa-neuvoston on joulukuussa määrä sopia EU:n päästövähennystavoitteesta vuodelle 2030. Viime viikolla EU-johtajat kävivät aiheesta suuntaa-antavaa keskustelua. Valiokuntien ja pääministerin keskustelussa käsiteltiin mm. neuvottelutilannetta, jäsenmaiden kantoja sekä Euroopan parlamentin ilmaiseman 60 % päästövähennystavoitteen heijastumista jäsenmaiden välisiin neuvotteluihin.

Valiokunnat keskustelivat pääministerin kanssa myös käytännöistä ja säännöistä, jotka määrittelevät jäsenmaan edustautumista Eurooppa-neuvostossa. Pääministeri Marin poistui viime viikon huippukokouksesta ennenaikaisesti mahdollisen korona-altistumisen vuoksi ja Suomen kantoja keskustelun loppuvaiheessa edusti pääministerin pyynnöstä Ruotsin pääministeri. Suomea edustaa Eurooppa-neuvostossa pääministeri, eikä hänen korvaamisensa toisella ministerillä ole EU:n perussopimusten säännösten mukaan mahdollista.

Suuren valiokunnan seuraava virallinen kokous on keskiviikkona 4.11. Tämän viikon perjantaille suunniteltu kokous on peruttu EU:n neuvoston asialistoissa tapahtuneiden muutosten vuoksi. Valiokunta kuitenkin kuulee perjantaina etäyhteydellä Euroopan komission varapuheenjohtaja Margaritis Schinasia EU:n maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikan uudistamista koskevista suunnitelmista.