Vallilassa lauantaina 31.10. puukotettiin vuonna 2001 syntynyttä nuorta miestä, joka menehtyi vammoihinsa. Henkirikoksesta epäillään 16-vuotiasta nuorta. Saman henkilön epäillään puukottaneen Tampereella 3.10. miestä vatsaan ryöstön yhteydessä. Mediatietojen mukaan Vallilan henkirikoksesta epäilty 16-vuotias nuorukainen oli karkuteillä koulukodista.  

Alkuvuodesta 2020 eduskunnan oikeusasiamies teki tarkastuksen valtion koulukotiin ja valmistuneessa raportissa oikeusasiamies puuttui koulukodeissa tapahtuneeseen lasten liikkumisvapauden rajoittamiseen. Tarkastuksen jälkeen rajoittamista ja liikkumisen seuraamista ei ole enää voitu entisillä tavoilla tehdä ja se on saanut aikaan huomattavia ongelmia, joita on pitänyt selvittää jopa poliisipartioiden voimin. Päihdeongelmat ovat räjähtäneet käsiin ja sen ohessa on seurannut liuta muitakin ongelmia, väkivallasta koulunkäynnin laiminlyöntiin, sillä on ollut tilanteita, jolloin lapset eivät ole olleet siinä kunnossa, että he voisivat osallistua opetukseen. Myös sijoitettujen lasten karkaamisvaara on kasvanut huomattavan suureksi, toteaa kokoomuksen poliisitaustainen kansanedustaja Marko Kilpi.

”Valtion koulukoteihin on sijoitettuna lapsia, joilla voi olla useita epäonnistuneita sijoittamisia, eikä muita toimivia sijoituspaikkoja käytännössä enää ole. Valtion koulukoteihin voi olla sijoitettuna myös nuoria, joille on määrätty rikostuomioiden johdosta pantarangaistuksia. Oikeusasiamiehen tarkastuksen myötä samanlaisia ongelmia on ollut muissakin koulukodeissa, ei pelkästään valtion koulukodeissa”, Kilpi sanoo.  

Lasten liikkumisvapautta saa rajoittaa lastensuojelulain 69§:n nojalla enintään seitsemän vuorokauden ajaksi. Sosiaalityöntekijä voi kuitenkin rajoittaa lapsen liikkumista enintään 30 vuorokauden ajaksi. Tähän on oltava erittäin pätevät syyt. Mikäli lapsen liikkumisvapautta rajoitetaan, tulee sille olla lastensuojelulaissa säädetyt perusteet, jotka on arvioitava jokaisen lapsen kohdalla yksilöllisesti ja erikseen. Mikäli edellytykset lapsen liikkumisvapauden rajoittamiselle täyttyvät, on asiassa tehtävä kirjallinen päätös, josta lapsella on mahdollisuus halutessaan valittaa.  

Seitsemän vuorokauden rajoituksia tehdään tällä hetkellä sangen paljon, mutta rajoitukset eivät toteudu kaikkien kohdalla varsinkaan yhtäaikaisesti ja koska liikkumista ei eduskunnan oikeusasiamiehen tarkastuksen jälkeen ole pystytty enää rajaamaan riittävästi, on tilanne koulukodeissa muuttunut nopeasti hyvin vaikeaksi.

”On ollut täysin odotettavissa, että tilanne kehittyy vielä sellaiseksi, että joku saattaa näiden ongelmien ansiosta menettää henkensä. Nyt Vallillassa vuonna 2001 syntynyt nuori ihminen on menehtynyt koulukotikarkurin puukottamana. Tampereellakin hengenmenetys oli varsin lähellä”, Kilpi toteaa.

 

”Tilanne vaatii pikaisia muutoksia. Varsinkin valtion koulukodeissa on pystyttävä rajoittamaan lasten liikkumista huomattavasti helpommin ja pidemmäksi aikaa kuin mitä nyt voidaan tehdä. Henkilöstöresurssit on saatava myös kuntoon. On selvä asia, että tällaisessa tilanteessa myös henkilökunnan turvallisuus on huomattavalla tavalla vaarantunut, lasten turvallisuuden lisäksi meidän on huolehdittava myös koulukotien henkilökunnan, kuten myös sivullisten turvallisuudesta. Kyse on alaikäisistä ihmisistä, mutta samalla on kyse myös ihmishengistä”, Kilpi päättää.