Keskustan kansanedustaja, maa- ja metsätalousvaliokunnan jäsen Mikko Kärnä vaatii, että mahdollisuus valita lapselle vegaaniruokavalio päiväkodeissa ja kouluissa lopetetaan. Syynä vaatimukseen on Helsingin yliopiston uusi tutkimus, jonka mukaan vegaaniruokavaliota noudattavien lasten aineenvaihdunta muuttuu merkittävästi ja muun muassa A- ja D-vitamiinitasot laskevat. Lisäksi eri kolesterimuotojen, välttämättömien aminohappojen ja näköjärjestelmän kehitykselle keskeisten DHA-rasvahappojen tasot olivat vegaanilapsilla alhaiset.
– Helsingin Yliopiston tutkimus osoittaa selvästi, että tiukka vegaaniruokavalio ei ole hyväksi kasvaville lapsille, vaan sellainen voi jopa vahingoittaa lapsia. Vaikka lasten vanhemmat pakottaisivat lapsensa syömään oman vakaumuksensa mukaisesti riittämätöntä ravintoa, ei yhteiskunnan tarvitse lähteä tällaiseen mukaan. Koulujen ja päiväkotien onkin syytä lopettaa vegaaniruuan tarjoaminen sekä siirtyä tarjoamaan kasvaville lapsille pelkästään tasapainoista sekaravintoa. Helsingin yliopiston tutkimus osoittaa myös, että erilaisilla ravintolisilläkään ei voida korvata kaikkea. Vegaaniruokavaliota noudattavien lasten D-vitaaminitasot olivat merkittävästi alhaisemmat kuin sekaruokaa syövillä lapsilla, vaikka lapset söivät D-vitamiinilisää ja näytteet otettiin kesän lopulla.
Kärnä vetoaa myös kaikkiin vanhempiin, jotka ovat pakottaneet lapsensa vegaaniksi.
– Toivoisin että voisitte siirtyä tarjoamaan lapsillenne kotonanne tasapainoista sekaravintoa ja antaa lapsen itse valita aikanaan, millaista ruokavaliota hän haluaa noudattaa. Päiväkoti- tai alakouluikäinen lapsi ei ole kypsä tällaista valintaa tekemään. Tasapainoinen sekaravinto on parasta kasvavalle lapselle ja yhteiskuntana meidän on edistettävä sellaista ruokavaliota. Mitään muuta vaihtoehtoa ei ole. Vegaani-ideologia ei saa johtaa lasten kärsimykseen.
Helsingin Yliopiston tutkimus: