SKP:n keskuskomitean jäsen Riikka Kaikkonen 

Suomen kommunistinen puolue on julkaissut päihdepoliittisen ohjelmansa. Päihteittä paras! -otsikon saanut ohjelma haluaa edistää päihteetöntä elämää ja korostaa ennaltaehkäisyn merkitystä. Ohjelma tukeutuu päihdehoitoammattilaisten kokemukseen ja tutkittuun tietoon.

Päihdepoliittisessa ohjelmaryhmässä toiminut, SKP:n keskuskomitean jäsen Riikka Kaikkonen kertoo työn ohjelman parissa olleen kollektiivista.

– Halusimme luoda puolueelle tutkittuun tietoon ja todellisiin kokemuksiin perustuvan päihdepoliittisen ohjelman. Työstimme sitä kollektiivisesti, kuten SKP:n aatteeseen kuuluu. Jokaisella jäsenellä oli mahdollisuus osallistua ja kommentoida, sanoo Kaikkonen.

Kaikkosen mukaa ensisijaista on päihteettömyyden edistäminen laajalla rintamalla yhteiskunnan kaikilla osa-alueilla.

– Ohjelmamme ja SKP:n päihdepolitiikan tavoitteena on päihteiden käytön ennaltaehkäisy, päihteiden käytön väheneminen, hoitoa tarvitsevien auttaminen sekä tunkkaisen asenneilmapiirin muuttaminen. Tärkeää on saada muun muassa myöhennettyä nuorten päihdekokeiluja, tarjota tarpeeksi pitkiä hoitojaksoja riippuvaissairauksista kärsiville sekä minimoida joka tapauksessa tapahtuvan päihteidenkäytön riskejä, sanoo Kaikkonen.

Kaikkosen mukaan kommunistien ohjelma korostaa yhteiskunnan vastuuta ennaltaehkäisyssä ja päihdehoidossa.

– Jokainen ihminen on yhtä arvokas. Jokainen sairas ansaitsee parhaan mahdollisen hoidon. On mahtavaa, että puolueemme hyväksyi ohjelmaan huumeidenkäytön ja pienten määrien hallussapidon dekriminalisoinnin, sillä on pätevästi osoitettu, ettei käyttäjien rankaisu hyödytä tai auta ketään. Hoitoon hakeutumisen kynnyksen madaltaminen sen sijaan on oikea suunta, sanoo Kaikkonen.

Päihteittä paras! – SKP:n päihdepoliittinen ohjelma on luettavissa osoitteessa https://www.skp.fi/ohjelmat