Valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.)

Yli 60 maan valtiovarainministerit keskustelevat ilmasto- ja talouspolitiikasta, kun valtiovarainministerien ilmastokoalitio kokoontuu tiistaina 6. huhtikuuta klo 16.30–18.30.

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen johtaa koalition kevätkokousta yhdessä Chilen valtiovarainministeri Rodrigo Cerdan ja Indonesian valtiovarainministeri Sri Mulyani Indrawatin kanssa. Kokouksessa Chilen rinnakkaispuheenjohtajuus päättyy ja tilalle tulee Indonesia. Suomi jatkaa puheenjohtajana.

Kokoukseen osallistuu valtiovarainministereitä yli 60 maasta. Kokoukseen on kutsuttu Yhdysvallat, Japani, Kiina, Intia ja Etelä-Korea. Ilmastokoalition kokous tuo yhteen maailman kaksi suurinta kasvihuonekaasujen tuottajamaata, sillä mukaan on kutsuttu Yhdysvaltain valtiovarainministeri Janet Yellen ja Kiinan valtiovarainministeri Liu Kun.

Ministerit keskustelevat ilmastokoalition työstä sekä ilmasto- ja talouspolitiikan prioriteeteista sidosryhmien kanssa. Aiheita ovat:

  • talouden elpyminen koronapandemian jäljiltä sekä talouskasvu ja siirtymä hiilineutraaliin talouteen
  • valtiovarainministerien ja keskuspankkien rooli ilmastoriskien hallinnassa
  • hiilineutraalin talouden edistäminen, sidosryhmäkeskustelussa mukana Maailman luonnonsäätiö (WWF) ja Kansainvälinen finanssi-instituutti ja Kansainvälinen kauppakamari.

Ilmastotyö osaksi talouspolitiikkaa

Valtiovarainministerien ilmastokoalitio pyrkii tuomaan ilmastonmuutoksen osaksi talouspolitiikan ja rahoitusratkaisujen suunnittelua niin sanottujen Helsingin periaatteiden mukaisesti. Koalitio perustettiin huhtikuussa 2019 Washingtonissa Suomen aloitteesta.

Ilmastokoalition kokous järjestetään virtuaalisesti Kansainvälisen valuuttarahaston ja Maailmanpankin kevätkokousten yhteydessä. Järjestöt pitävät kevätkokouksensa 5.–11. huhtikuuta