Vasemmistoliiton kansanedustaja Jari Myllykoski ehdottaa alkoholijuomien etämyynnin, eli käytännössä kotiinkuljetuksen, myöntämistä Alkolle. Asiaa pohtivassa blogikirjoituksessaan Myllykoski toteaa nykyisen tilanteen olevan suomalaisille alkoholijuomien valmistajille epäreilu, koska epäselvän lainsäädännön takia vain ulkomailta tilattuja tuotteita kuljetetaan kotiin.

– Alko on laadukas ja osaava jälleenmyyjä, jolle kotiinkuljetuksen järjestäminen olisi helppo rasti. Alkolla on toimiva verkkokauppa, josta voi jo nyt tilata ostoksensa myymälään tai noutopisteeseen. Askel kotiinkuljetuksen järjestämiseksi ei olisi pitkä, kirjoittaa Myllykoski.

Pienemmät alkoholinvalmistajat ovat tuoneet esiin vaikeuksiaan saada tuotteitaan Alkoon myytäväksi, minkä takia etämyyntioikeutta on toivottu Alkon sijasta valmistajille itselleen. Myllykoski uskoo Alkon etämyynnin tuovan valmistajien ja Alkon väliseen skismaan kuitenkin ratkaisuja, kunhan se vain toteutetaan järkevästi.

– Mielestäni Alkon verkkokauppaa voisi kehittää kohti laajempaa kokonaisuutta, jossa alkoholinvalmistajat voisivat itse asettaa tuotteensa myytäväksi ja hinnoitella ne siten kuin parhaaksi näkevät. Alko ottaisi välistä vain myyntitapahtumaan ja logistiikkaan liittyvät kulut. Hyllymetrit eivät verkkokauppaa rajoita, joten kaikki halukkaat voitaisiin ottaa mukaan, kirjoittaa Myllykoski.

Myllykoski teki vuosi sitten keväällä lakialoitteen etämyynnin sallimiseksi pienpanimoille väliaikaisena koronatoimena. Kotimaiset pienpanimot olisivat voineet paikata ravintolarajoitusten aiheuttamia menetyksiä koronaturvallisella etämyynnillä. Aloitteen allekirjoitti yli puolet kaikista kansanedustajista, mutta asia ei silti edennyt.

Jari Myllykosken blogikirjoitus on luettavissa kokonaisuudessaan täällä.