Vihreiden Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Emma Kari

Vihreä eduskuntaryhmä esittää hallituksen exit-strategiaan kirjauksia, joilla lasten ja nuorten paluu normaaliin arkeen voitaisiin varmistaa luonnoksessa esitettyä nopeammin. Lähiopetukseen ja harrastuksiin palaaminen ovat tärkeässä roolissa oppimis- ja hyvinvointivelan kuromisessa. Vihreä eduskuntaryhmä esittää myös terveysturvallisten tapahtumien mahdollistamista jo alkukesästä. Rajojen terveysturvallisuudesta huolehtiminen on keskeistä koko epidemian torjunnan ja mahdollisimman tavanomaiseen elämään palaamisen kannalta.

– Lapset ja nuoret ensin -periaate ei käytännössä toteudu esimerkiksi harrastusten osalta, jos sisäharrastukset on sallittu aikaisintaan elokuussa, tai jos lähiopintojen pariin pääsee vasta, kun alue on siirtynyt tartuntojen perusvaiheeseen. Esimerkiksi harrastuksia, leirejä ja kesäopintoja olisi mahdollista järjestää jo kesällä, jos samalla edellytettäisiin maskin käyttöä. Tämän takia emme halua että maskisuosituksesta luovutaan ennen muiden rajoitusten höllentämistä, vaan vaadimme velvoitetta maskin käyttöön säädettäväksi tartuntatautilakiin myös tulevia virusuhkia varten, eduskuntaryhmän puheenjohtaja Emma Kari korostaa.

Etäopetuksella on Karin mukaan ollut vakava vaikutus lasten, nuorten ja opiskelijoiden oppimiseen ja hyvinvointiin. Siksi koulut ja toisen asteen oppilaitokset olisi syytä avata vielä nyt keväällä kokonaan lähiopetukseen ja korkeakoulut viimeistään syyslukukauden alussa.

– Lapset, nuoret ja opiskelijat ovat kantaneet kohtuuttoman suuren taakan koronatoimien seurauksista. Tie ulos koronasta tarkoittaa paitsi rajoitusten purkua, myös sen oppimis- ja hyvinvointivelan umpeenkuromista, jota rajoituksilla on aiheutunut. Siksi exit-strategian rinnalle tarvitaan monivuotinen lasten ja nuorten tukipaketti, Kari sanoo.

Koronakriisin aikana erityisesti kulttuuri- ja tapahtuma-alaa on rajoitettu ankarasti ja pitkään.

– Nyt pitää kääntää kaikki kivet kulttuurialan avaamiseksi. Ulkotapahtumia pitäisi avata jo toukokuussa ja myös sellaiset sisätapahtumat, joissa terveysturvallisuus voidaan taata, pikimmiten. Tapahtumia avatessa pitää huomioida tapahtumien todelliset riskiprofiilit, sillä esimerkiksi musiikki- ja teatterisalit ja elokuvateatterit pystyvät velvoittamalla maskin käyttöön, ilmanvaihdolla, katsojamääriä rajaamalla, yhteystietoja keräämällä ja muilla järjestelyillä tekemään näytöksistä turvallisia, Kari sanoo.

Vihreä eduskuntaryhmä peräänkuuluttaa lausunnossaan asiantuntijatietoon nojaamista.

– Rajojen terveysturvallisuuden takaamiseksi ja sisärajavalvonnan poistamisen aikaan rajoille tarvitaan terveysturvallisuusmalli, jossa huomioitu niin testit, negatiiviset testitodistukset kuin karanteenitkin. Rokotusten kohdentamisen on jatkossakin oltava mahdollista niille alueille, joissa epidemiatilanne on vakavampi, Kari toteaa.

Vihreä eduskuntaryhmä lausui hallituksen valmistelemasta exit-strategiasta 15.4.