Kuvaaja: Kristian Tervo

Kokoomuksen varapuheenjohtaja Anna-Kaisa Ikonen pitää hallituksen toimimattomuutta kulttuuri- ja tapahtuma-alan pelastamisessa suurena epäonnistumisena.

”Jo reilun vuoden kestänyt koronakriisi on ajanut kulttuurialan suoranaiseen vapaapudotukseen, eikä loppua näy. Tiukat yleisörajoitukset iskevät kriittisesti tapahtuma-alaan ja merkittävä osa kesän tapahtumista ympäri Suomen on joko peruttu tai alan toimijat elävät edelleen täydellisessä epätietoisuudessa”, Ikonen sanoo.

”Suuri osa kulttuuri- ja tapahtuma-alan työvoimasta on freelancereita ja korona-aika on tuonut räikeästi esiin heidän heikon työmarkkina-asemansa. Tiede- ja kulttuuriministeri Saarikko on todennut, että hallituksen tärkeimpänä tehtävänä on olla alan tukena kesän menetyksissä, mutta satojen miljoonien menetyksiin suhteutettuna hallituksen tukitoimet viestivät selkeästi siitä, ettei hallituksella ole minkäänlaista käsitystä siitä, minkälaisessa ahdingossa kulttuuri- ja tapahtuma-ala nyt elää”, Ikonen sanoo.

Alan ammattijärjestöt, Taide- ja kulttuurialoja edustavat ammattijärjestöt Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liitto, Taide- ja kulttuurialan ammattijärjestö TAKU, Muusikkojen liitto, Näyttelijäliitto ja Suomen Journalistiliitto ovat vaatineet alalle pikaisesti tukea. Järjestöjen mukaan mitkään tiedossa olevista elvytystoimista eivät valu freelancereille ja muille itsensä työllistäjille, joita iso osa alan ammattilaisista on.

”Kyse on ihmisten toimeentulosta ja työstä. Työttömyys- ja sosiaaliturva ei ole kriisivuoden aikana taipunut tukemaan taide- ja kulttuurialalla yleisiä työntekemisen tapoja, eikä maan hallitus tekemällään politiikalla tunnista työn ja yrittäjyyden moninaisia muotoja. Riittämättömien ja pirstaleisten tukimuotojen rinnalla epäselvä tiedotus ja viestintä ovat olleet silkkaa myrkkyä alan toimijoille”, Ikonen puuskahtaa.

Tällä viikolla hallitus kokoontuu puoliväliriiheen ja hallitus neuvottelee parhaillaan Säätytalolla exit-strategiasta. Pääministeri antoi neuvotteluihin siirtyessään tiedotusvälineille lyhyet kommentit ja lupasi muutoksia exit-strategian tapahtuma- ja kulttuurikokonaisuuteen, muttei suostunut avaamaan toimia vielä yksityiskohtaisesti.

”Kulttuuriin ja tapahtumiin kohdistuvat rajoitukset rajoittavat perustuslain mukaista elinkeinovapautta. On täysin välttämätöntä, että julkinen valta korvaa alan toimijoille rajoitustoimista aiheutuneita taloudellisia vahinkoja. Jos toimeen ei tartuta nyt, pian voi olla liian myöhäistä. Kulttuuri- ja tapahtuma-alan freelancerien vapaapudotuksen on päätyttävä. Odotamme Marinin hallitukselta kiireisellä aikataululla täsmätoimia kulttuuri- ja tapahtuma-alan pitkittyneeseen tilanteeseen”, Ikonen päättää