Meillä on Pohjoismaista eniten velkaa, heikoin julkinen talous, matalin työllisyysaste ja suurimmat sosiaalimenot. Eikö siinä ole herätystä alkaa tehdä päätöksiä, uudistaa rakenteita ja muuttaa Suomen suuntaa? Mutta mitä tekee maan hallitus kehysriihessä? Riitelee puolitoista viikkoa siitä, kuinka paljon otetaan lisää velkaa. Ja kyllä velkaa otetaan. Kaikki tarvittavat päätökset siirretään kunta- ja eduskuntavaalien yli seuraavien hallitusten vastuulle.

Valtiovarainministeriöllä oli riiheen ehdotus miljardin euron sopeutusohjelmasta, jolla olisi pysytty kehyksissä, mutta se ei hallitusta kiinnosta. Kehyksissä velkaannutaan valmiiksi jo kuusi miljardia vuodessa, mikä on sama summa kuin valtio kerää veroja ansiotuloista.

Otetaan nyt esimerkiksi kuntien talous. Koronan varjossa kuntia tuettiin seitsenkertaisesti verrattuna menetyksiin. Vaje oli 260 miljoonaa ja valtio antoi kunnille 1,9 miljardia euroa. Ei olla kunnissa köyhiä eikä kipeitä. Tämä johti siihen, että esimerkiksi 600 miljoonan ylijäämän tehnyt Helsingin kaupunki sai vielä kaupan päälle valtiolla 200 miljoonaa. Minkä ihmeen takia?

Oikeasti suurin osa kunnista on siinä kunnossa, että pian veroäyriä pitää korottaa 2-3 prosenttia. 75 prosenttia kunnista eli yli varojensa ennen koronaa. Näin ei voi jatkua. Kuntien pitää jatkossa tehdä parempaa yhteistyötä. Aloittaa voi yhteisistä hankinnoista. Julkiset hankinnat ovat meillä 35 miljardia euroa vuodessa. Keskittämisellä, yhteistyöllä ja paremmalla ostamisen osaamisella siitä hinnasta saisi kymmenen prosenttia pois. 3,5 miljardia on paljon rahaa. Mutta eihän tätä tarvitse tehdä. Julkisella rahalla ei ole isäntää ja velkaa saa aina lisää.

Ja kaiken tämän päälle rakennetaan kovalla kiireellä sote-uudistusta. Pettävän pohjan päälle rakennetaan lisää hallintoa ja byrokratiaa. Näin ei todellakaan tule parempaa ja tehokkaampaa palvelua. Tulee vain lisää veroja.

Jos terveyskeskuksissa on liian pitkiä jonoja hoitoon, pitäisi keskittyä siihen ja laittaa se kuntoon. Ei sellaista tarvitse korjata mikä ei ole rikki. Esimerkiksi erikoissairaanhoito on meillä maailman parasta.

Nyt työikäiset käyttävät työterveyshuoltoa, maksukykyiset ottavat terveysvakuutuksia ja julkiset terveyspalvelut menevät entistä huonompaan kuntoon. Vihervasemmiston mielestä kaikilla pitää mennä yhtä huonosti.

Ministerit Marin ja Saarikko, mitä sotesta sovittiin Säätytalolla? Paljonko rahaa annettiin alkukustannuksiin? Kepu sai maakunnat ja SDP sosialismin. Mitä muut saivat? Lämmintä kättä ja kansa laskun.

Ilmastonmuutoksen torjunta on ehdottoman tärkeä asia, mutta mihin Suomella on niin kiire? Meillä on maailman kunnianhimoisin tavoite olla hiilineutraali vuonna 2035. Ruotsin tavoite on 2045 ja EU:n 2050. Ruotsin tavoite on meille täysin riittävä. Kiire ja hosuminen tulevat kalliiksi. Pitäisi antaa rauhassa markkinoiden toimia ja insinöörien suunnitella uusia ratkaisuja. On onni, ettei kymmenen vuotta sitten ehditty rakentaa enemmän tuulivoimaloita. Sen ajan sähkö on nimittäin yli puolet kalliimpaa kuin nykyisellä tekniikalla tuotettu. Eli mihin on kiire?

Ministerit ovat vuorotellen hokeneet teollisuuden sähköveron keventämisestä. Kukaan ei ole kuitenkaan muistanut sanoa, että samaan aikaan kehysriihessä päästökaupan kompensaatiota pudotettiin 37,5 prosentista 25:een. Sähköveron alentamisesta huolimatta metsäteollisuuden kulut kasvoivat hallituksen päätösten takia. Saksa piti päästökauppakompensaationsa EU:n sallimassa 75 prosentissa. Tehtaat suljetaan ja työpaikat katoavat.

Ja bensan hinta tulee nousemaan. Kysymys kuuluu vain, että kuinka paljon bensan hinta nousee. Kepu puhuu, ettei veroa koroteta, mutta ei puhu mitään ympäristömaksuista.

Suomi tarvitsee yrityksiä, kasvua ja uusia työpaikkoja. Sitä pitäisi kannustaa verotuksella.

Keskusta lähti riiheen kovin tavoittein. Piti tulla aitoja työllisyystoimia, paikallista sopimista, muutoksia työttömyysturvaan ja toimenpiteitä julkisen talouden tasapainottamiseen.

Mitään ei tullut.

Otimme lisää velkaa miljoonan tunnissa, nostamme polttoaineiden hintaa ja teemme sote-uudistuksen, joka maksaa enemmän kuin lääkäri määrää.

Tätä menoa tämä meidän putiikkimme on konkurssissa.”