KP-nuorten puheenjohtaja Frida Sigfrids

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n mukaan 1 prosentti maailman väestöstä on joutunut pakenemaan kodistaan sodan tai vainon vuoksi. Tämä tarkoittaa noin 79,5 miljoonaa ihmistä. RKP-nuoret on jo pitkään vaatinut humanitaarista pakolaispolitiikkaa, mutta hallitus ja sisäministeriö eivät ole kantaneet vastuutaan. RKP-nuorten puheenjohtaja Frida Sigfrids sanoo, että hallituksen toimet ovat täysin riittämättömät.

– Hallituksen tavoite ottaa vastaan 850-1050 kiintiöpakolaista vuodessa ei vastaa nykyistä maailmantilaa, vaan on globaalista vastuusta irtisanoutumista. Suomella on kaikki mahdollisuudet vastaanottaa enemmän kiintiöpakolaisia. Nyt tarvitaan vain poliittista tahtoa, joka tällä hetkellä loistaa poissaolollaan, sanoo Sigfrids.

Tällä hetkellä maailmalla on käynnissä ennennäkemättömiä humanitaarisia kriisejä. Sigfrids muistuttaa, että nämä globaalit kriisit myös koskevat Suomea, ja että Suomella on vastuu toimia niissä. Sisäministeri Maria Ohisalo on kauan peräänkuuluttanut humaanimpaa pakolaispolitiikkaa, ja on nyt ehdottanut kiintiön nostamista 2000:een henkilöön vuodessa. Sigfridsin mukaan määrä on kuitenkin aivan liian pieni ja muutos on tapahtumassa liian myöhään.

– Muun muassa Afganistanissa tilanne on kriittinen, ja päätös pakolaiskiintiön nostamisesta olisi pitänyt tehdä kauan sitten, ei vasta silloin kun kriisi jo on puhjennut. RKP-nuoret ei hyväksy sitä, että Suomi ummistaa silmänsä humanitaarisille kriiseille. Meidän tulee olla maa, joka toimii tehokkaasti, muun muassa nostamalla pakolaiskiintiötä merkittävästi, sanoo Sigfrids.