Kuvaaja: Salla Merikukka / Merikukkanen Photography
Yle uutisoi maanantaina hämeenlinnalaisen hoivakodin väärinkäytöksistä. MOT:n selvityksessä kävi ilmi, että Mehiläisen omistamassa asumispalveluyksikössä vammaisia lapsia oli pahoinpidelty ja sidottu pitkiksi ajoiksi ilmastointiteipillä, kuormaliinoilla ja omatekoisilla pakkopaidoilla.
Vihreiden varapuheenjohtaja, tuleva puheenjohtajan sijainen Iiris Suomela tuomitsee tapauksen ja vaatii toimia vammaisten palveluiden korjaamiseksi.
”Vammaiset lapset eivät pysty puolustautumaan väärin toimivilta aikuisilta. Tällaisen väkivallan ei pitäisi olla mahdollista 2020-luvun sivistysvaltiossa – tai oikeastaan missään muuallakaan”, Suomela toteaa.
Hoivakodin lisäksi selkeitä puutteita oli myös viranomaisten toiminnassa. Valvova viranomainen epäili väärinkäytöksiä jo vuonna 2013, mutta tilanteeseen puututtiin kunnolla vasta vuosia myöhemmin. Osaa lapsista ehdittiin siis sitoa ja pahoinpidellä vuosien ajan.
”Valvontaa on tehostettava, jotta väärinkäytökset tunnistetaan ajoissa. Vielä tärkeämpää on kuitenkin korjata vammaisten palvelujen rakenteelliset ongelmat. Mahdollisimman halpa hinta ei saa mennä turvallisuuden edelle”, Suomela vaatii.
Vammaisten palveluiden järjestäminen on tällä hetkellä kuntien vastuulla. Valtaosa Suomen kunnista on kärsinyt talousvaikeuksista jo pitkään.
”Laatu jää kakkoseksi, kun vammaisten palvelut kilpailutetaan pelkkää hintalappua tuijottaen. Vammainen ihminen ei saa valita asuinpaikkaansa itse, vaan hänet määrätään sinne mistä kunta saa halvimman hoidon. Kun nämä seikat yhdistetään puutteelliseen valvontaan, aivan liian moni yritys päätyy hakemaan säästöjä joko palvelun laatua polkemalla tai ajamalla henkilökunta loppuun”, Suomela kertoo.
Suomela vaatii vammaisten palveluiden rakenteellisten ongelmien korjaamista. Monesti palveluita hankitaan kilpailuttamalla, jolloin kilpailutuksen kriteerien määrittäminen nousee keskiöön palvelun laadun ja turvallisuuden takaamisessa.
”Vammaisten oikeudet ovat ihmisoikeuksia, joiden toteutuminen on turvattava aina ja kaikissa tilanteissa. Rajut säästöt eivät saa jyrätä laadun ja turvallisuuden takaamista. Erityisesti vammaiset lapset tarvitsevat läsnäoloa, tukea ja turvaa. Yksikään ihminen ei ole varastoitava tavara, eikä ketään pidä sellaisena kohdella”, Suomela toteaa.
”Myös vammaisen ihmisen pitäisi saada valita asuinpaikkansa itse. Tämä pitäisi huomioida niin lainsäädännössä kuin sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisessä. Jatkossa tämä vastuu siirtyy hyvinvointialueille. Onkin keskeisen tärkeää, että tulevissa aluevaaleissa kiinnitetään huomiota vammaisten palveluiden kehittämiseen. Alueille tarvitaan päättäjiä, jotka ovat sitoutuneet edistämään yhdenvertaisuutta ja ihmisoikeuksien toteutumista”, Suomela sanoo.