Oppositio kysyi hallitukselta eduskunnan kyselytunnilla torstaina 1. joulukuuta nousevista elinkustannuksista ja toimenpiteistä, jolla pyrittäisiin vastaamaan tähän ongelmaan. Kyselytunnin toiseksi aiheeksi nousi hallituksen talouspolitiikka ja budjettikuri.
“Hallitus on tällä kaudella vahvistanut Suomen sosiaaliturvajärjestelmää, mutta tämä hintojen nousu uhkaa ajaa lapsiperheitä köyhyyteen, ja siksi hallitus on tehnyt päätöksiä tästä sähkötuesta, sähkövähennyksestä, ja sen lisäksi joulukuussa kaikille perheille maksetaan kaksinkertainen lapsilisä, ja pienituloisille lapsiperheille tullaan ensi vuonna myös antamaan lisätukea työttömyysturvan lapsikorotuksen, toimeentulotuen lapsen perusosan korotuksen kautta.”, sanoi sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen (vas).
Oppositio kysyi hallitukselta myös talouspolitiikasta. Ruokaturvan lisäksi toinen kysymys hallitukselle sivusi työllisyyspolitiikkaa ja budjettikuria. Hallitukselta kysyttiin jos se on valmis järeisiin uudistuksiin ja keventämään ansiotulon veroa.
Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk) vastasi, että hän monessa asiassa on opposition kanssa samaa mieltä työmarkkinoiden uudistamisesta, mutta ei näe niin suuria veronkevennyksiä oikeana ratkaisuna tässä suhdanteessa.
Muita suullisen kyselytunnin aiheita olivat hoitovelka ja hoitajapula sekä sotaveteraanien sote-palvelut. Kumpikin kysymys koski hyvinvointialueiden toimintaa, ensimmäinen niiden rahoitusta ja toinen veteraanien palveluiden turvaamista siirtymässä hyvinvointialueisiin.
Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) totesi, että pitkäaikaisen koronakriisin takia on hoitajapula. Pitkittynyt työmarkkinakriisi on Kiurun mukaan johtanut tilanteeseen, jossa on paljon hoivavelkaa ja haasteita riittää vanhuspalveluissa. Kiurun mukaan koordinoidaan aktiivisesti sote-palveluiden siirtymän sujuvoittamiseksi.
“Olemme myös ministeriössä hyvin tiiviissä yhteistyössä kentän kanssa, ja jatkuvasti nämä kysymykset ovat esillä. Tässä puolen kuun aikaan tapaamme jälleen niin, että ministeriryhmälle raportoidaan jälleen kentältä, miten toimeenpano on onnistunut, ja siinä kuulemme, onko riskikohtia näkyvissä.”