Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Erkki Tuomioja on apulaiskaupunginjohtajakautensa jälkeen seurannut 30 vuotta kuntapolitiikkaa sivusta.
Hän kertoo, ettei nytkään aikonut lähteä ehdolle, vaikka monet asiat olivat jo välillä houkutelleet puuttumaan kaupungin menoon: ”Kun vaalit siirtyivät ja kun mahdollisuus ehdokkuuteen vielä avautui niin vastarintani mursi lopulta uutisointi näistä uusimmista Helsingin sijoittajavetoisista massiivisista rakennushankkeista.”
”Kyse ei ole vain kaupunkikuvan estetiikasta vaan myös siitä, sääteleekö rakentamista rakennusliikkeiden ja sijoittajien voitonhimo vai kansanvaltaisesti määritelty asukkaiden yhteinen tahto. Kaavoitus- ja kiinteistoimi luo rakennusoikeudella rahan arvoista tavaraa tyhjästä ja siten luotu arvonnousu kuuluu kaupungille ja sen asukkaille, ei yksityisille rahastajille. Tämä rakentamisen suuntaus kasvattaa myös eriarvoisuutta, jonka vähentäminen tulee olla kaupunkipolitiikan keskiössä”, Tuomioja kertoo.
Kuntavaalit käydään 13.6. Ennakkoäänestys kotimaassa 26.5.-8.6.