Eduskunta äänesti tiistaina esityksestä, jolla lakkautetaan asteittain yli 55-vuotiaiden työttömien työttömyysturvan lisäpäivät. Perussuomalaisten kansanedustajat Arja Juvonen, Kaisa Juuso ja Minna Reijonen esittivät esityksen hylkäämistä, koska se tarkoittaa hallitukselta merkittävää heikennystä kohteena olevien työttömien asemaan.
– Perussuomalaiset pitävät yli 55-vuotiaiden työttömyyttä ja erityisesti heihin kohdistuvia irtisanomisia vakavana yhteiskunnallisena ongelmana, johon pitää löytyä ratkaisu. Nyt hallitus kuitenkin junttasi läpi esityksen, joka ei luo yhtään uutta työpaikkaa tai vaikeuta yli 55-vuotiaiden irtisanomista, vaan tekee siitä työnantajille entistä edullisempaa ja kaiken lisäksi heikentää samalla irtisanottujen työttömyysturvaa, Juvonen, Juuso ja Reijonen kiteyttävät.
Sosiaali- ja terveysvaliokunnan kuulemat asiantuntijat nostivat esiin useita epäkohtia esityksessä.
– Esityksessä lisäpäivät ollaan korvaavinaan muutosturvalla, jonka sisältö kuitenkin riippuu irtisanotun aikaisemmista tuloista. Korkeakoulutettu, hyväpalkkainen asiantuntija saa siis laadukkaampaa koulutusta kuin matalapalkka-alalta irtisanottu duunari. Asiantuntijat epäilivät lisäpäivien poiston työllisyysvaikutuksia, mutta katsoivat sen johtavan entistä useampien ikääntyvien työttömien putoamiseen ansiosidonnaiselta työttömyysturvalta työmarkkinatuelle. Samalla kasvatetaan toimeentulotuen ja asumistuen menoja ja kuntien velvoitetyöllistämisen kustannuksia. Jo aikaisemmin hallitus junttasi läpi aktiivimalli kakkosen, jonka se nimesi uudelleen pohjoismaiseksi työnhakumalliksi. Hallitus vähentää työnantajilta irtisanomisen kustannuksia ja samaan aikaan tarjoilee irtisanotuille työntekijöille pelkkää keppiä, eikä porkkanaan inflaation ja maatalouden toimintaedellytysten heikentämisen takia pian ole kenelläkään varaa. Tämänkö vasemmistohallituksen mielestä irtisanottu duunari ansaitsee? Juvonen, Juuso ja Reijonen ihmettelevät.
Perussuomalaiset edustajat näkevät työttömien kurittamisen sijasta kustannuskilpailukyvyn parantamisen avainasemassa työllisyysasteen nostamiseksi.
– Vasemmistohallitus tuntuu omaksuneen kokoomukselta ideologian, jossa työttömyys johtuu laiskuudesta ja on työnhakijan oma vika, josta häntä pitää rangaista, jotta hän menisi töihin. Sen sijaan hallitukselta tuntuu unohtuvan, että etenkään kasvukeskusten ulkopuolella irtisanotuille työntekijöille ei välttämättä ole uusia työpaikkoja tarjolla, ovatpa he kuinka aktiivisia tahansa. Tällöin aktiivimalli ei toimi. Jotta työttömät saadaan töihin, tarvitaan lisää työllistäviä yrityksiä, ja tässä on avainasemassa kansallinen kilpailukyky. Hallitus on kuitenkin keskittynyt lähinnä kilpailukyvyn alas ajamiseen, kun se on opposition toistuvista vetoomuksista huolimatta laiminlyönyt puuttumisen mm. hälyttävälle tasolle kohonneisiin polttoaineiden hintoihin, jotka tekevät kuljetusten ja työssäkäynnin kustannuksista kohtuuttomia. Pitkien etäisyyksien maassa sen enempää yrittäminen kuin työssäkäyntikään ei kannata, jos kaikki tulot hupenevat autoa tankatessa, Juvonen, Juuso ja Reijonen muistuttavat.