9EGbLSRP

Suuren valiokunnan puheenjohtaja ja kokoomuksen kansanedustaja Arto Satonen pitää komission juuri julkaistua esitystä EU:n budjetiksi vuosille 2021-2027 tervetulleena.

”Erityisen positiivista on se, että innovaatioihin ja tutkimukseen sekä Erasmus+-ohjelmaan on lisätty merkittävästi paukkuja. EU-budjetti tuottaa merkittävää lisäarvoa nimenomaan tutkimuksessa ja kehityksessä, ja Erasmus+ -ohjelma on parasta ruohonjuuritason eurooppalaisuutta mitä EU voi tarjotaSadat tuhannet suomalaiset ovat hyötyneet mm. Erasmus-vaihdoista vuosien aikana”, sanoo Satonen.

Tutkimukseen, kehitykseen ja innovaatioihin panostaminen tukee talouskasvua, työllisyyttä ja osaamista kaikkialla Euroopassa. Lisäksi Satonen kehuu panostuksia maahanmuuton ja yhteisen puolustuksen saralla. 

”EU:n on vastattava maahanmuuttoon yhtenäisenä toimijana, ja EU:n ulkorajanvalvonnan toimivuus on tässä kriittistä. Toimiva ulkorajavalvonta on edellytys vapaalle liikkuvuudelle. Myös Suomelle tärkeä yhteinen puolustus etenee hyvin.”

Eurobarometrin mukaan eurooppalaiset odottavat EU:lta toimia muuttoliikkeessä ja puolustuksessa. Satonen huomauttaa, että Suomelle tärkeät teemat korostuvat vahvasti budjetissa.

”Maatalouden osalta Suomen saanto riippuu kriteereistä ja neuvottelutuloksesta. Tässä asiassa onkin sisällän osalta tärkeää harjoittaa aktiivista edunvalvontaa. 

Satonen muistuttaa, että EU-budjetin tärkein tehtävä on vastata eurooppalaisiin tarpeisiin, eikä toimia rahansiirtoautomaattina yksittäisille jäsenmaille. Pitkässä juoksussa tästä hyötyy koko Eurooppa.