peruss_logo_rgb

Perussuomalaiset kansanedustajat tyrmäävät hallituksen esittämän mallin, jossa työttömän työnhakijan tulisi hakea vähintään yhtä työpaikkaa viikossa. Jos näin ei tee, joutuu jopa kahden kuukauden karenssille.

– Tällaista on ensinnäkin aivan älytöntä tuoda aikana, jolloin aktiivimallinkin sotkut ovat vielä korjaamatta. Edes ministerit eivät tunne aktiivimallin ongelmia, kuten kävi ilmi, kun Mykkänen väitti, että työtön voi mennä pariksi päiväksi vaikka yhdistykseen talkoisiin. Tämähän ei lain mukaan täytä aktiivimallin ehtoa, kansanedustaja Sami Savio (ps.) huomauttaa.

Perussuomalaisten mukaan Suomessa on lukuisia alueita, joissa on jopa monikymmenkertainen määrä työttömiä avoimiin työpaikkoihin verrattuna.

– Ei ole mitään järkeä, että esimerkiksi työtön metallimies joutuu hakemaan hakemisen pakon takia työpaikkaa, josta hänellä ei olisi mitään kokemusta, ja johon ei voi pikaisesti kouluttautua, kansanedustaja Savio toteaa.

Uuden esityksen mukaan työnhakupakkoa ei ole, mikäli työtön osallistuu erilaisiin työttömien valmennuksiin, opintoihin tai vastaaviin TE-toimistojen palveluihin. Perussuomalaiset epäilevät, että kyse on työttömyyden piilottelusta.

– Hallitus haluaa viilata työllisyyslukuja pakottamalla työttömiä väkisin väännetyille kursseille. Tämä on hallitukselle tärkeää, koska vaalikausi lähenee loppuaan ja työllisyystavoite on vielä kaukana, kansanedustaja Jani Mäkelä (ps.) arvioi.

Perussuomalaiset pelkäävät, että pakkohaku aiheuttaa valtavan määrän hallinnollista vaivaa yrityksille, TE-toimistoille sekä tukien käsittelyyn.

– Yrittäjien kannalta tämä pakkoprosessi on erittäin hankala. Yhden tai kahden miehen firman resurssit kuluvat pian käytännössä turhien hakemusten käsittelyyn, jos töitä ei ole tarjota, Mäkelä lisää.

– Työttömän tulisi julkisuudessa olleiden tietojen mukaan sähköisesti raportoida TE-toimistolle työhakemuksistaan. Siinä pienetkin resurssit valuvat turhaan valvontaan. TE-toimistoihin tarvitaan lisää resursseja työllistämiseen eikä kyttäämiseen, kansanedustajat vaativat.