Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Antti Rinne (sdp) Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Sanna Marinin hallituksen toiminta koronakriisin hoidossa on ihmisten terveyden ja elämän kannalta maailmanluokkaa! Tämä oli tavoitteena myös hallituksen esityksellä liikkumisen ja lähikontsktirn vähentämisellä. Sitä EI KUKAAN VOI KIISTÄÄ!
Perustuslakivaliokunnan lausunto liikkumisrajoituksista valmistui tänään.
Lakiehdotuksen tavoitteet -terveyden ja hengen suojelu sekä sairaanhoidon voimavarojen turvaaminen – olivat valiokunnan näkemyksen mukaan tiukkojakin rajoituksia mahdollistavia. Suomalaiset ovat noudattaneet hyvin viranomaisten suosituksia. Niin tänäänkin. Mutta viruksen brittimuunnoksen ja muiden muunnosten leviämisen estäminen vaatii vielä tiukempaa suhtautumista.
Nyt ei ole aika kotibileille, ei edes isoille synttäri tai hääjuhlille. Porukassa kulkeminen tai oleskelu on myös iso riski omalle ja muiden terveydelle.
Nämä ja niiden kaltaiset tapahtumat sekä hallitus että perustuslakivaliokuntaa haluavat kieltää tilapäisesti. Jotta tästä viheliäisessä tilanteesta mahdollisimman pienin vaurioin selviämme. Tämän takana on koko hallitus ja perustuslakivaliokunta yksimielisesti.
Perustuslakivaliokunnan rooli on arvioida tällaisten perusoikeusrajoitusten oikeasuhtaisuutta ja välttämättömyyttä suhteessa tavoitteeseen. Meidän arviomme mukaan tavoite voidaan saavutta estämällä edellä kuvattu satojen, tuhansien, kymmenien tuhansien tai satojen tuhansien ihmisten harjoittama toiminta ILMAN ETTÄ KIELLETÄÄN REILUN MILJOONAN IHMISEN ARKIPÄIVÄINEN LIIKKUMINEN.
Nyt pitää yhdessä jaksaa! Sillä tavalla päästään tästä kurimuksesta mahdollisimman nopeasti eroon. Sanna ja Krista- koko hallitus tekee uskomattomalla jaksamisella tämän eteen työtä.