Mauri Peltokangas (ps.). kuva Matti Matikainen

Perussuomalaiset syytti hallitusta suullisella kyselytunnilla hallitusta turvetuotannon alasajosta. Monet alan yritykset ovat lopettaneet tai lopettamassa, ja perussuomalaisten mukaan hallituksen ”ilmastopolitiikalla” syntyy korvaamattomia vahinkoja.

– Hyvä hallitus, te koitatte painaa tätä villaisella, mutta kyse ei ole mistään pikkujutusta. Alan parissa toimii jopa 500 yritystä ja se työllistää tuhansia.

– Huoltovarmuus kyykkää vaarallisesti teidän intohimoisten ja kiilusilmäisten ilmastotavoitteidenne edessä. Tuntuu, ettei vihallenne suomalaista turveteollisuutta kohtaan ole mitään rajoja. Vihervasemmistolta tämän jotenkin ymmärtää, mutta miten keskusta vielä voi olla tällaisessa mukana? perussuomalaisten kansanedustaja Mauri Peltokangas ihmetteli.

Hallituksen toimilla ei ilmastovaikutusta

Peltokangas totesi, että hallituksen ilmastoperustelut ovat asiassa roskaa, kun nyt suomalaista turvetta korvataan nyt mm. venäläisellä hakkeella ja turpeella.

– Te viette työpaikat ja tuotannon venäjälle, aiheutatte konkursseja ja tuhoatte huoltovarmuuden vain oman agendanne takia, sillä ilmastovaikutus on nolla tai jopa negatiivinen!

– Mitä järkeä tässä on, arvoisa hallitus? Peltokangas kysyi.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) myönsi, että tilanne turvetuotannossa on vakava, ja että ala on erittäin kovassa tiputuksessa monestakin syystä. Lintilä kuitenkin totesi, että keskeinen syy tähän päästökauppahinnan nousu.

Perussuomalaisilta toimenpidealoite

Peltokankaan mukaan perustelut ovat selityksiä, jotka eivät auta vallitsevaan ongelmaan.

– Jos teillä olisi halua parantaa suomalaisen asemaa, te peruisitte veroruoskintanne turvealaa kohtaan, Peltokangas huomautti.

Perussuomalaiset edustajat ovat jättäneet tänään toimenpidealoitteen turpeen veronkorotusten perumiseksi ja turpeen uusiutuvaksi julistamiseksi. Esimerkiksi Ruotsissa turve-energiaa tuetaan uusiutuvan energian sähkösertifikaattien muodossa.

– Arvoisa hallitus ja varsinkin keskusta. Miksi kumarratte myrkyn vihreää agendaa teollisuutemme, maa- ja metsätaloutemme ja energia huoltovarmuutemme tuhoksi?

Ei lupauksia verohelpotuksista

Lintilä totesi, että päästökauppamenettely ei olisi erilainen, vaikka turve luokiteltaisiin uusiutuvaksi energiaksi ja jatkoi, että verojen osuus on pienempi kuin päästökauppahinnan. Verotusta Lintilä ei luvannut muuttaa.