Bra bild pa Anna-Maja profil

RKP:n puheenjohtaja, kansanedustaja Anna-Maja Henriksson

RKP:n puheenjohtaja, kansanedustaja Anna-Maja Henriksson on tänään jättänyt lakialoitteen, jossa ehdotetaan sukupuolen lisäämistä rangaistuksen koventamisperusteisiin.

– Jo tällä hetkellä esimerkiksi etninen tausta ja uskonto ovat motiivina rangaistuksen koventamisperusteisiin lainsäädännössä. Jotta voisimme taistella vihaa vastaan tasa-arvoisemmalla tavalla niin sukupuoli pitäisi lisätä lainsäädännön koventamisperusteisiin, Henriksson sanoo.

Internet ja digitalisaatio ovat muuttaneet myös viestimis- ja seurustelutapojamme. Elämme tänä päivänä entistä enemmän netissä, mikä tuo mahdollisuuksien lisäksi myös haasteita. Vihaa ja uhkausta esiintyy netissä ja koettelee usein naisia sukupuolen vuoksi. Miehiin kohdistuu useammin vihaa ja hyökkäyksiä heidän ammattiin tai pätevyyteen liittyen, kun taas naiset suuremmissa määrin ovat alttiita sukupuoleen liittyviin loukkauksiin tai seksismille.

– Naisten oleskelu julkisissa tiloissa, kuten esimerkiksi netissä, uhkaa vaarantua. Sananvapaus ja pidemmällä aikavälillä myös demokratia on uhattuna, kun henkilöt julkisuudessa joutuvat tuntemaan pelkoa omista sanoistaan, sanoo Svenska Kvinnoförbundetin (RKP:n naisjärjestö) puheenjohtaja Anna Jungner-Nordgren.

– Lainsäädäntö ei ole pysynyt mukana kehityksessä. Nyt tarvitaan toimenpiteitä, jotta tasa-arvokehitys ei pysähdy, Henriksson sanoo.