Rehn-KiviVeronica1_minst

Valtiovarainministeriön teettämän selvityksen mukaan digitalisaatio tarjoaa kunnille jopa 700 miljoonan euron säästöpotentiaalin.  Sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen ja RKP:n kansanedustaja Veronica Rehn-Kivi varoittaa, että nämäkin säästöt uhkaavat jäädä sote- ja maakunta-uudistuksen moninkertaisten kustannusten jalkoihin.

– Vaikka rahaa ja muita resursseja olisikin, on täysin päätöntä luulla, että digitalisointiprojektien läpiviemisen aikataulu tulisi pitämään. Nyt on painettava jarrua, jotta voimme mahdollistaa järkevän ja harkitun uudistuksen, Rehn-Kivi sanoo.

Maakuntien muutosjohtajien arvioiden mukaan tänä vuonna pelkästään maakunta-uudistukseen tarvitaan 30 miljoonaa euroa, joista nyt on budjetoitu 9 miljoonaa. Ensi vuonna uudistukseen tarvitaan 80-100 miljoonaa euroa, ja ICT-järjestelmiin 150-200 miljoonaa euroa. Näiden lisäksi pelkästään välttämättömien kertaluonteisten ICT-muutosten kustannukset ovat 500-900 miljoonaa euroa. Tämän lisäksi nykyisten tietojärjestelmien uudistamisen kustannukset vuosina 2017-2026 ovat arviolta 1-2 mrd. euroa.

– Hallitus väittää, että sote-uudistus hillitsee kustannusten kasvua kolmella miljardilla eurolla vuoteen 2029 mennessä. Mistä säästöt tulevat? Ainakin toistaiseksi esitetyt laskelmat povaavat ennemmin kustannusten nousua kuin laskua.

– Kun kustannukset nousevat esimerkiksi ICT:stä, maakuntahallinnosta ja uudelleen organisoinnista johtuen, eikä veroja voi korottaa, on lähes väistämätöntä, että potilasmaksut nousevat ja palvelutarjonta heikkenee.