Aalto, Touko vihr

TOUKO AALTO: HALLITUS AJAA KOHTI PERUSTUSLAKISEINÄÄ

Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto kommentoi tuoreeltaan hallituksen tänään esittelemää luonnosta laiksi valinnanvapaudesta. Aalto on vakavasti huolissaan siitä, että uudesta versiosta löytyy edelleen useimmat valinnanvapausmallin keskeiset ongelmat.

– Sote-uudistuksen alkuperäisenä tavoitteena piti olla terveys- ja hyvinvointierojen kaventaminen eri alueiden ja ihmisryhmien välillä, kustannusten kasvun hillitseminen ja saumattomien hoivaketjujen turvaaminen. Hallituksen lausuntokierrokselle laittama malli lyö korville kaikkia näitä uudistuksen tavoitteita, Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto arvioi. 

– On kysyttävä, millä tapaa terveys- ja hyvinvointierot kaventuvat, jos ihmisen edessä on entistäkin sekavampi ja monimutkaisempi järjestelmä, palvelut keskittyvät suurten terveysfirmojen käsiin, ja saumattomien hoivaketjujen tavoitteesta on luovuttu, Aalto sanoo.

– Millä tavoin kustannusten kasvua kyetään hillitsemään, kun yksikään asiantuntija-arvio ei tue tätä käsitystä? Laajennettu asiakassetelijärjestelmä heikentää kustannusten ja kokonaisuuden hallintaa ja sote-yhtiöillä on edelleen mahdollisuus kermankuorintaan markkinoinnin ja asiakasvalinnan kautta, hän sanoo.

– Jos kustannukset kasvavat, ihmisten palveluista tullaan leikkaamaan. Eniten apua tarvitsevien ihmisten palveluista leikataan ja palveluiden piiriin pääseminen vaikeutuu asiakasmaksujen korotusten kautta. Ihmisten oikeus perustuslain turvaamiin palveluihin ei toteudu, Aalto toteaa.

– Millä tavoin saumattomat hoivaketjut voidaan turvata, jos sosiaali- ja terveyspalveluiden yhdistämisestä on luovuttu ja perus- ja erikoistason palveluiden yhdistämistä heikennetään?, Aalto kysyy

– Hallitus korjasi edellistä esitystään vahvistamalla maakuntien asemaa palveluiden järjestäjinä, mutta nyt se heikentää sitä uudelleen pirstaloimalla palveluiden tuotantoa asiakassetelimallilla.

– Hallitus näyttää luottavan siihen, että perustuslaki taipuisi sen esityksen edessä. Hallitus ei näytä ottaneen opikseen, vaan ajaa täysillä kohti perustuslakiseinää, Aalto sanoo.