74804_454247870948_2008403_n

Vihreiden kansanedustaja, parlamentaarisen yritystukityöryhmän jäsen Emma Kari on pettynyt siihen, että työryhmä ei uudistanut tai leikannut yritystukia lainkaan.

– Työryhmä oli täydellinen epäonnistuminen. Yritystukia myönnetään laskutavasta riippuen 4–8 miljardin euron edestä. Iso osa tuista on tehottomia, turhia tai jopa haitallisia. Silti niihin ei löytynyt tahtoa koskea pitkällä tikullakaan. Samaan aikaan kun koulutuksesta ja tutkimuksesta on leikattu reilusti yli puoli miljardia, yritystukia on jopa lisätty, Kari sanoo.

Vihreät olisi Karin mukaan ollut valmiita uudistamaan yritystukia runsaastikin. Vihreät oli kuitenkin valmis hakemaan kompromissia, jotta yritystukiremonttia olisi viety eteenpäin. Karin mukaan on selvää, että parlamentaarisessa työryhmässä kenelläkään ei ole mahdollisuutta saada kaikkia tavoitteitaan läpi.

– Vihreät olisi ollut valmiita leikkaamaan yritystuista saman tien 600 miljoonaa euroa. Nämä rahat olisi voitu kohdentaa siihen, mikä Suomea vie eteenpäin: koulutukseen, tutkimukseen ja eriarvoisuuden vähentämiseen. Nyt tämä työ jää seuraavalle hallitukselle. Lähdin kuitenkin työryhmään odotuksella, että kaikilta löytyisi tahtoa saada aikaan hyväksyttävä kompromissi. Näin ei selvästikään ollut asian laita, Kari sanoo.

Karin mukaan hallituspuolueista ei ole ottamaan johtajuutta yritystukien uudistamisessa, vaan on antanut vallan elinkeinoelämän lobbareille. Parlamentaarisessa yritystukiryhmässä oli edustettuna Elinkeinoelämän keskusliitto EK, Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK, Metsäteollisuus ry, Suomen Yrittäjät ja Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestön SAK. Kari on jo aiemmin kritisoinut lobbareiden vahvaa edustusta työryhmässä.

– Minulle tehtiin selväksi, että lobbareiden valtaa ei saisi sanoa ääneen saati kritisoida, vaikka Sipilän hallitus on jättänyt lobbareiden paineessa toistuvasti puuttumatta yritystukiin. Tämä ryhmä olisi voinut olla paikka kääntää Suomen suunta ja panostaa osaamiseen ja talouden uudistamiseen. Sen sijaan haluttiin kuitenkin säilyttää ja pönkittää vanhoja rakenteita. Kun yritystukien leikkaamista pohtivassa työryhmässä istuvat Suomen suurimpien tukiensaajien edustajat, lopputulos nähdään tässä. Surullinen floppi, Kari sanoo.