Vihreiden kansanedustajana 24 vuotta toiminut valtiopäiväneuvos, professori Erkki Pulliainen on menehtynyt pitkäaikaisen sairauden uuvuttamana Joroisissa Pohjois-Savossa

Pulliaisen menehtymisestä kertoi hänen eduskunta-avustajansa Helena Juutilainen hänen vaimonsa Riitta Pulliaisen pyynnöstä.

Erkki Pulliainen oli syntynyt Varkaudessa 1938 ja oli suomalainen eläintieteilijä, tietokirjailija ja poliitikko sekä valtiopäiväneuvos.

Erkki Pulliainen tunnettiin lempinimellä ”Susi-Pulliainen”. Hänen viimeiseksi jäänyt teoksensa, vuonna 2019 ilmestynyt Suomalainen susi valittiin ympäristöjärjestö WWF:n Vuoden luontokirjaksi.

Pulliainen toimi Vihreän liiton kansanedustajana Oulun vaalipiiristä vuosina 1987–2011. Hän oli ehdolla myös vuoden 2011 vaaleissa, muttei tullut valituksi.

Pulliainen on vaikuttanut myös kunnallispolitiikassa ja istui Oulun kaupunginvaltuustossa vuodet 1985−2011. Hän jätti tehtävänsä Oulun kaupunginvaltuustossa ja työllisyystoimikunnassa keväällä 2011 kesken valtuustokauden vastalauseena vihreiden työministeri Anni Sinnemäkeä kohtaan.

Koulutukseltaan Pulliainen oli eläintieteilijä, maantieteilijä ja geologi. Hän väitteli filosofian tohtoriksi susien biologiasta vuonna 1965. Hän perusti vuonna 1967 Helsingin yliopiston Värriön tutkimusaseman pohjoiseen Sallaan ja toimi sen johtajana vuoteen 2003. Pulliainen oli Oulun yliopiston eläintieteen professori vuosina 1975–2001 ja luonnontieteellisen tiedekunnan dekaani 1980−1987. Hän on julkaissut lukuisia tutkimuksia luonnosta ja eläimistä. Hänen populaaritieteellinen julkaisutuotantonsa on mittava.

Poliitikkona Pulliainen oli pohdiskellut luontoarvojen lisäksi globalisaatiota ja Nato-jäsenyyttä. Pulliainen sai vuonna 2012 valtiopäiväneuvoksen arvonimen. Suomen tietokirjailijat ry:n Tietokirjailijapalkinnon hän sai vuonna 2007.

Pulliainen on kaikkien aikojen toiseksi useimmin täysistunnossa puhunut kansanedustaja.