4EZJb8UV

Europarlamentaarikko Nils Torvalds (RKP/ALDE) on viimeisen vuoden aikana osallistunut Euroopan parlamentin rahanpesun ja veropaon vastaisen erityisvaliokunnan työhön. Valiokunta perustettiin niin kutsutun Panamapapers-skandaalin seurauksena. Osana tätä työtä Torvalds vieraili helmikuussa Maltalla ja tapasi muun muassa keskiviikkona murhatun toimittaja Daphne Caruana Galizian.

– Tämä on hirvittävä uutinen. Erityisen raskaalta se tuntuu minulle entisenä toimittajana. Ajatukset ovat nyt tietysti Daphne Galizian perheen ja ystävien luona. Tapahtuneesta tekee entistä kauheamman sen, että näin suunniteltu murha tapahtuu jäsenvaltiossa, joka aktiivisesti on vastustanut rahanpesun vastaista työtä. Vierailuni Maltalla ei antanut hyvää kuvaa, ja tämä jos jokin osoittaa epätoivoista tarvetta muutokselle, Torvalds sanoo.

Rahanpesun ja veropaon vastainen erityisvaliokunta äänestää tänään tähänastisesta työstään laatimastaan raportista. Raportti koostuu kahdesta osasta; yksi osa käsittelee sitä, mitä parlamentti voi havainnoista oppia, toinen osa esittelee toimenpidesuosituksia ongelmien ratkaisemiseksi.

– Raportti sisältää monia mielenkiintoisia suosituksia, mutta vaaditaan paljon enemmän kuin pelkkä raportti, jotta näihin vakaviin ongelmiin saadaan ratkaisu. Komission on saatava aikaiseksi uudet lakiesitykset, ja etenkin tiettyjen jäsenmaiden on alettava ottaa ongelmat vakavasti. Me tulemme kollegoideni kanssa jatkamaan aktiivista työtä näiden kysymysten parissa ja tekemään kaikkemme asettaaksemme painetta jäsenmaille.

Lisää tietoa ja lopullinen raportti löytyy iltapäivän äänestyksen jälkeen Euroopan parlamentin verkkosivuilta: http://www.europarl.europa.eu/committees/en/pana/home.html