Suomen pohjoisin kansanedustaja Mikko Kärnä on moittii Viking Linea heikosta yhteiskuntavastuusta. Yhtiön uusin alus Viking Glory lasketaan tänään vesille Kiinan Ziamenissa XSI:n telakalla. Kärnän mukaan tämä saa hänet näkemään punaista – eikä todellakaan Viking Linen punaista.

– On todella vastuutonta, että raskaasti valtion varoin tuettu yhtiö hankkii laivansa Kiinasta. Viking Linen johto lorauttaa tässä nesteet koko suomalaisen telakkateollisuuden muroihin. Telakkateollisuuden alihankintaketju on Suomelle äärimmäisen tärkeä ja nyt valtion tukema yhtiö nakertaa sitä kuin nälkäinen hiiri hapankorppua. Viking Gloryn nimi voitaisiin kyllä samantien muuttaa Viking Shameksi. Se kuvaisi paremmin tämän aluksen historiaa.

Viking Line on saanut vuosien saatossa valtiolta erilaisia tukia satoja miljoonia euroja. Tänä vuonna valtio taas on maksanut yhtiölle siitä, että reitti Ruotsiin pysyy auki vaikka matkustus on koronan takia romahtanut.

– Ei voi olla niin, että yhtiö ostaa sutta ja sekundaa Kiinasta ja samalla suomalaiset veronmaksajat tekevät kaikkensa, että Viking Line pysyy pystyssä ja osakkeenomistajat saavat osinkonsa. Tämä on vastoin kaikkia niitä moraalisia sääntöjä, joiden päälle suomalainen yhteiskunta rakentuu. Samalla heristetään myös keskisormea suomalaisille telakkatyöläisille. Jos Viking Linessa on yhtään sydäntä jäljellä, yhtiö pyytää julkisesti anteeksi toimintaansa ja sitoutuu siihen, että se tekee tilauksensa jatkossa kotimaisilta toimittajilta. Laivan hankkiminen Kiinan diktatuurilta oli yhtiöltä valtaisa virhe ja syylliset tulisi saattaa edesvastuuseen. Toivottavasti on potkuja luvassa.