Keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä on laatinut lakialoitteen, jolla kiellettäisiin lumen kaataminen mereen. Aloitteen taustalla on Helsingin kaupunki toiminta. Helsinki kaataa joka talvi puhdistamatonta lunta mereen, jonka seurauksena Itämereen päätyy tonneittain roskaa ja kymmeniä miljoonia mikromuovipartikkeleita.

– Tein Helsingin kaupungin toiminnasta rikosilmoituksen, mutta nyt viranomainen on todennut, että nykyisen lainsäädännön mukaan rikosta ei ole tapahtunut. Helsingin kaupunki ei myöskään ilmeisesti aio oma-aloitteisesti lopettaa sikailuaan. Syynä tähän on ensisijaisesti ympäristönsuojelulain 18 pykälä, jonka mukaisesti lumen kaatamista mereen ei ole kielletty. Lakialoite korjaisi tämän asiantilan ja pakottaisi Helsingin kaupungin huolehtimaan lumenkäsittelystään siten, että Itämerta ei enää saastutettaisi.

Kärnä hämmästelee Helsingin kaupungin haluttomuutta tässä asiassa.

– Miten tällainen ympäristön saastuttaminen soveltuu Helsingin kaupungin brändiin ”maailman luontopääkaupunkina”? Täällä paukutellaan kyllä kovasti henkseleitä ja neuvotaan innokkaasti muita, mutta omat luontoarvot heitetään aina romukoppaan rahan tieltä oli sitten kyseessä puhdistamattomien jätevesien ylivuotaminen mereen, lumen dumppaus, keskuspuiston hakkuut tai kivihiilen polttaminen. Valitettavasti vain raha ratkaisee. Tähän on saatava nyt muutos.