Heikki Autto. Kuvaaja: Mikko Mäntyniemi.

Kokoomuksen puoluevaltuuston puheenjohtaja, kansanedustaja Heikki Autto vaatii maan hallitukselta aktiivisuutta Suomen turvallisuuteen vaikuttavien lakien ja viranomaistoimintojen ripeässä ajantasaistamisessa.

“Se tosiasia ei katoa jatkossakaan mihinkään, että Suomi sijaitsee aggressiivisen ja arvaamattoman Venäjän naapurissa, vaikka Nato-ratifioinnit etenevät ripeästi”, Autto toteaa.

Autton mukaan onnistunut Nato-prosessi sekä valmius- ja rajavartiolakien päivittäminen osoittivat, että parlamentaarisella työskentelyllä voidaan saada nopeasti vaikuttavia tuloksia aikaan.

“Turvallisuus on kaikkein tärkein asia ja siksi on ollut hienoa huomata kuinka laajasti se yhdistää koko eduskuntaa. Olisi suurta viisautta jatkaa hallitus-oppositio-rajan ylittävää työtä Suomen turvallisuuden vahvistamiseksi edelleen”, Autto esittää.

Autton mukaan muutosta vaativia akuutteja kysymyksiä liittyy esimerkiksi viisumikäytäntöihin, kaksoiskansalaisuuksiin ja venäläisten kiinteistöomistukseen mutta myös moniin huoltovarmuuteen ja maanpuolustukseen liittyviin kysymyksiin.

Autton mukaan olisi tärkeää saada kaikkien näiden kokonaisturvallisuuteen liittyvien kysymysten osalta parlamentaarinen valmistelu käyntiin ripeästi, jotta tarpeelliset lakimuutokset pystytään säätämään vielä nykyisen eduskunnan toimesta eduskuntavaalien lähestyessä tai tarvittaessa uuden eduskunnan toimesta heti vaalien jälkeen.

“Vaaliteemoiksi riittää kyllä muitakin kysymyksiä, mutta nämä suomalaisten turvallisuuden kannalta kriittiset kysymykset tulisi ratkaista ripeästi ja mahdollisimman laajalla yksituumaisuudella”, Autto toteaa.