jukkakopra-karuselli-vaalikampanja-jukan-kuva-small

Kokoomuksen eduskuntaryhmän 1. varapuheenjohtaja Jukka Kopra pitää Valtioneuvoston tänään antamaa puolustusselontekoa hyvänä kokonaisuutena, joka viitoittaa Suomen puolustuksen tietä eteenpäin entistä ennakoimattomammassa turvallisuustilanteessa.

”Puolustusselonteon tärkeä viesti on, että maailma ja uhkakuva on muuttunut ja Suomella on kyky sekä tahto varautua tähän. Tärkeitä varautumiskeinoja ovat materiaalihankintojen määrärahojen asteittainen nostaminen, nopea reagointikyky uudentyyppisiin uhkiin, valmiuden parantaminen, kansainvälinen puolustusyhteistyö sekä strategiset hankinnat”, Kopra luettelee.

Kopran mukaan selonteon linjaukset vahvistavat entisestään kuvaa Suomesta puolustuksestaan huolehtivana maana ja luotettavana kumppanina. Puolustusbudjetit kasvavat nyt laajasti Euroopassa.

”Meri- ja ilmavoimien suuret hankinnat ovat valtava satsaus. Ne ovat kuitenkin  välttämättömiä puolustuskyvyn ja nopean vaikutuskyvyn kannalta. Tässä maailmantilanteessa on turvallisuus viimeinen asia, josta voidaan tinkiä. Ylenpalttinen sinisilmäisyys on mennyttä ja asiasta näyttää vallitsevan yhteisymmärrys puolueiden välillä”, Kopra toteaa.

Kopra korostaa myös selonteon linjauksia tiivistyvästä läntisestä puolustusyhteistyöstä. Nato, Ruotsi ja Yhdysvallat ovat Suomen tärkeimmät kumppanit mutta rinnalle tulee jatkuvasti myös uusia kahdenvälisiä sopimuksia. Kopran mukaan tämä on Suomelle äärimmäisen tärkeää.

”EU:n jäsenenä Suomi ei ole puolueeton eikä voisi jäädä ulkopuolelle Euroopan alueen kriisissä. Tämä sanotaan selkeästi sekä puolustuspoliittisessa että ulko- ja turvallisuuspoliittisessa selonteossa”, varapuheenjohtaja perustelee.

Vuoden sisällä on julkaistu sarja Suomen turvallisuutta koskevia selontekoja. Viime vuoden puolella annettiin sisäisen turvallisuuden selonteko sekä ulko- ja turvallisuuspoliittinen selonteko. Tämän lisäksi hallitus vastaanotti riippumattoman Nato-arvion.

”Kannustan lukemaan näitä kaikkia rinnakkain. Yhdessä ne muodostavat hyvin kattavan kuvan turvallisuudestamme ja ennen kaikkea siitä, että lisää toimia sen vahvistamiseksi tarvitaan viipymättä. Työ ei myöskään pääty tähän”, Kopra päättää.

Kopra on Kokoomuksen toisen kauden kansanedustaja ja eduskuntaryhmän 1. varapuheenjohtaja.