Lauslahti, Sanna kok

Kokoomuksen kansanedustaja, sivistysvaliokunnan varapuheenjohtaja Sanna Lauslahti kiittelee opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen työtä ammatillisen koulutuksen tutkintouudistuksen eteen.

– Ammatillisen koulutuksen tutkintouudistus on oikeansuuntainen ratkaisu siihen, miten voimme mahdollistaa nuorille nykyistä paremmin työllistymisen ja uuden oppimisen yhä nopeammin muuttuvassa työelämässä. On annettava kiitosmaininta opetusministeri Grahn-Laasoselle siitä, että hän on vienyt rohkeasti läpi tutkintorakenneuudistusta. Tämän päätöksen myötä otetaan ratkaiseva askel, jonka kautta ammatillinen koulutus tulee antamaan entistä paremmat lähtökohdat tulevaisuuden työelämään varten, toteaa Lauslahti.

Tänään annetulla opetus- ja kulttuuriministeriön asetuksella on hyväksytty uusi ammatillisen koulutuksen tutkintorakenne. Erilaisten ammatillisten tutkintojen määrä vähenee 351 erilaisesta tutkinnosta noin puoleen. Vuoden 2019 alusta lähtien ammatillisia perustutkintoja on 43, ammattitutkintoja 65 ja erikoisammattitutkintoja 56.  Uudistus otetaan käyttöön vaiheittain, ja Lauslahti korostaa, että jokaisesta opiskelijasta huolehditaan siirtymäaikana.

– Sirpaleinen tutkintojärjestelmä saadaan nyt yksinkertaistettua ja selkeämmäksi, ja samalla tutkinnot muuttuvat laaja-alaisemmiksi. Tämä on juuri oikea toimi tilanteessa, jossa työpaikat ja työn sisällöt ovat muutoksen alla. On myönnettävä, että emme tiedä, miltä työelämä näyttää kymmenen, saati kahdenkymmenen vuoden päästä. Juuri siksi meidän tulee antaa tulevaisuuden osaajillemme koulutus, jossa annetut tiedot auttavat säilyttämään ammattitaidon läpi työuran ja oppimaa uutta. Tutkintorakenteen uudistus on oiva täsmätoimi tähän vastaamiseksi, Lauslahti sanoo.

Lauslahti korostaa, ettei opiskelu ja oppiminen lopu tutkinnon suorittamiseen.

– Se vasta alkaa siitä.  Oppilaitoksen antama yksi tärkein elämäneväs on se, että nuorelle tulee intohimo ja mahdollisuus oppia uutta työuransa aikana.  Oman osaamisen tarkasteluun tulee olla tarjolla sähköinen oman osaamisen vuosikartoitus.  Siihen tulee liittää mukaan ehdotus siitä, mitä osaamista kannattaa päivittää ja mistä osaamisen päivityspaketin saa, jotta omaa polkua kohti unelma-ammattia voi kulkea, ehdottaa Lauslahti.