Kokoomuksen kansanedustajan Elina Lepomäen mielestä hallituksen valmistelemaa esitystä sote-uudistukseksi, valinnanvapauslaiksi ja maakuntauudistukseksi ei pidä viedä eteenpäin.
– Mielestäni nyt on aika todeta, että sote-esitys ei täytä sille asetettuja tavoitteita. Säästöjä ei tällä mallilla saa aikaiseksi, eikä ole syytä olettaa, että malli parantaisi asiakkaiden palvelun laatua tai hoidon saatavuutta. Valinnanvapausmalli ei johda suotuisaan kilpailuun, Elina Lepomäki perustelee.
Lepomäki huomauttaa, että valinnanvapausmallissa maksetaan asiakkaiden määrästä eikä potilaiden hoidosta.
– Markkinat keskittyvät muutaman suuren tuottajan ympärille, joilla on jatkossa kaikki valta. Pienillä tuottajilla ei ole tässä mallissa mitään jakoa, Lepomäki perustelee.
Hän huomauttaa, että perustason tuottajilla on kannustin siirtää asiakkaita erikoissairaanhoitoon, mikä lisää kustannuksia ja heikentää kokonaisvastuuta ihmisistä.
– Maakunnista tulee maksuautomaatteja, jotka välittävät valtion rahaa palveluntuottajille.
Lepomäen mukaan maakunnilla ei ole kannustimia tehokkaaseen rahankäyttöön. Niiden järjestämisvelvoite ja rahoitus on asetettu ylhäältä. Kun rahat loppuvat, valtio ei voi vetää rahahanoja kiinni.
– Ratkaisuksi jää valtion verotuksen nostaminen. Suomalaiset ovat jo entisestään himoverotettuja, Lepomäki muistuttaa.
Lepomäen arvioi, että valinnanvapausmalli saatetaan joutua ennemmin tai myöhemmin perumaan keskeisiltä osin joka tapauksessa, koska se törmää EU-oikeuteen.
– On riski edetä mallilla, jonka palvelu- ja rahoitusratkaisua joudutaan tulevaisuudessa korjaamaan. Ainoa mikä pysyisi, ovat maakunnat. Kun maakuntahallinto kerran olisi olemassa, organisaatio kyllä keksii itselleen tehtävät, jos niitä ei ole, Lepomäki huomauttaa.
Lepomäki kertoo keskustelleensa suunnitellusta valinnanvapausmallista ja sote-uudistuksesta laajasti kokoomuksen kenttäväen kanssa. Hänen mukaansa valtaosa palautteesta on ollut epäilevää ja kriittistä hallituksen ajamaa sote-mallia, maakuntauudistusta ja suuria tuottajia pienten kustannuksella suosivaa valinnanvapautta kohtaan.
– Sote-uudistus ei edellytä massiivista hallinnollista remonttia. Todellinen valinnanvapaus on mahdollista saada aikaan Kelan rahoittamalla valtakunnallisella “raha seuraa asiakasta” -mallilla, jonka pohjana toimii nykyinen Kela-korvausten malli.
Lepomäen mukaan tällainen malli ei olisi myöskään ristiriidassa EU-lainsäädännön kanssa ja se mahdollistaisi laajat palvelumarkkinat.
– Hallituksen sote-esitys lisää kustannuksia, heikentää asiakkaiden hoitopolkuja, keskittää markkinoita ja tuo Suomeen uuden poliittisen hallintokerroksen, jota ei tarvita. Sote-uudistus pitää pysäyttää nyt, kun se on vielä mahdollista.
Hallitus on kertonut tuovansa esityksen sosiaali- ja terveydenhuollon valinnanvapauslaiksi eduskuntaan maaliskuun alussa eli lähipäivinä. Koko sote-uudistus eli siihen liittyvät lakiesitykset sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislaiksi ja laiksi maakuntahallinnosta odottavat valinnanvapauslain tuomista eduskunnan käsiteltäväksi.