Professorit Kalle Saksela, Seppo Ylä-Herttuala ja Kari Alitalo ovat tutkimusryhmän kanssa kehittämässä nenäsumuterokotetta, joka pystyisi torjumaan myös koronan virusmuunnokset, joihin nykyiset rokotteet eivät pysty. Tämä geeniteknologiaan perustava osaaminen viruskuljettimineen on alansa ehdotonta huippua, sanoo kokoomuksen kansanedustaja Marko Kilpi.

”Siksi Business Finlandin rahoituspäätöksen viipyminen ihmetyttää, jos hanke ei saa riittävää rahoitusta, on suurena vaarana, että suomalainen huippuosaaminen valuu hiekkaan”, Kilpi toteaa.   

”Tuntuu kummalliselta näin koronakriisin keskellä, että suomalainen lääkevalmistus joutuu taistelemaan edelleenkin samojen esteiden ja mutkien kanssa kuin normaalistikin, eli rahoituksen kanssa”, Kilpi jatkaa.  

Tarvitsemme kotimaista lääke- ja rokotetutkimusta, ja siksi on tärkeä, että tieteen ja tutkimuksen rahoitus turvataan myös tulevaisuudessa. Vahva tutkimus luo pohjan omalle rokotetuotannolle, joka takaa meille omavaraisuuden ja huoltovarmuuden tulevaisuudessa.   

”Varsin hyvällä syyllä voi kysyä, miksi kotimainen lääkeinnovaatio ei ole kelvannut, vaan itsepintaisesti on pitänyt kurotella kansainvälisten lääkejättien syliä”, Kilpi sanoo.  

”Hallituksen olisi pitänyt ottaa aktiivisempi rooli rokotekehityksessä heti kriisin alussa. Käsittämätöntä on se, että sitä ei tapahdu vieläkään ja vielä käsittämättömämpää se, että hanke on nyt jäämässä kokonaan ilman valtion tukea, monista lupauksista huolimatta”, Kilpi päättää. 

Edustaja Kilpi jätti asiasta kirjallisen kysymyksen eduskunnan puhemiehelle.