10253958_731282440259476_1945997810998162175_n

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta esittää lausumaa, joka edellyttää hallituksen selvittävän mahdollisuuden säätää kunnille oikeuden erityisin perustein rajoittaa alkoholin nauttimista yleisillä paikoilla, kuten lasten leikkipuistoissa sekä päiväkotien ja koulujen pihoilla. Lausuma sisältyy sosiaali- ja terveysvaliokunnan tänään hyväksymään mietintöön alkoholilaista.

Lausumassa on Sarkomaan esillä pitämä ajatus tupakkalain hengen tuomisesta myös järjestyslakiin. Tällöin kunta voisi kieltää alkoholin käytön rajatuilla alueilla kokonaan. Tämä on tarpeen erityisesti lasten käyttöön tarkoitetuilla julkisilla alueilla, kuten päiväkotien, koulujen ja oppilaitosten pihoilla.

”Koulujen ja päiväkotien pihat ovat usein nuorille iltaisin ja viikonloppuisin sopiva paikka oleskella ja viettää vapaa-aikaa. On myönteinen asia, että esimerkiksi päiväkotien pihoille kokoontuu iltaisin nuoria tapaamaan toisiaan. Ongelmaksi tässä saattaa kuitenkin muodostua alkoholin käyttö ja pihalle jätetyt tyhjät pullot.”, Sarkomaa toteaa.

Lasinsirpaleet ja tyhjät tölkit eivät Sarkomaan mielestä missään nimessä kuulu päiväkotien pihoille.

”Varsinkin rikotut lasit aiheuttavat vaaratilanteita päiväkotien lapsille. Valitettavasti monessa päiväkodissa maanantaiaamut aloitetaan lasinsirpaleiden, tyhjien tölkkien ja tupakantumppien keräämisellä. Kiellon mahdollisuus olisi tervetullut helpotus päiväkotien ja koulujen arkeen ja samalla myös vahva viesti nuorten alkoholittoman vapaa-ajan puolesta”, Sarkomaa pohtii.

”Mahdollinen paikka säädösmuutokselle olisi järjestyslaki. Hakisin muotoiluja tupakkalaista siten, että alkoholijuomien nauttiminen voitaisiin kieltää päiväkotien ja esi- tai perusopetusta, ammatillista koulutusta tai lukio-opetusta antavien oppilaitosten ulkotiloissa”, päättää Sarkomaa.