Kokoomuksen Sari Sarkomaa ja Sanna Lauslahti
Kokoomuksen Sarkomaa ja Lauslahti: Ilman tutkimusta ei ole hyvää terveydenhuoltoa
Kokoomuksen kansanedustajat Sari Sarkomaa ja Sanna Lauslahti ovat erittäin tyytyväisiä Eduskunnan lisäpanostuksesta sosiaali- ja terveydenhuollon tutkimukseen. Tämä oli Kokoomuksen keskeisimpiä tavoitteita vuoden 2017 budjettikäsittelyssä. Edustajakaksikon mukaan tutkimusrahoitusta tulee vahvistaa sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen yhteydessä. Eduskunta on tehnyt asiasta lausuman. Se on vahva viesti hallitukselle tutkimustyön merkityksestä.
Eduskunnassa yliopistotasoisen terveydenhuollon tutkimuksen määrärahoja lisättiin 5 miljoonalla eurolla. Lisäys nostaa ensi vuoden määrärahan 20 miljoonaan euroon. Sosiaali- ja terveydenhuollon tutkimusrahoitus on ollut jatkuvan säästönakertamisen kohteena eri hallitusten ja ministerien aikaan. Määräraha on enää kolmannes 2000-luvun alkuvuosien määrärahasta.
”Ilman tutkimusta ei ole korkeatasoista lääketiedettä. Samoin parhaimmat lääketieteen ammattilaiset hakeutuvat paikkoihin, joissa voi tehdä myös tutkimustyötä. Terveydenhuollossa tutkimustyö on kivijalka, joka takaa parempien hoitomuotojen kehittämisen. Se on ennen kaikkea potilaiden etu”, muistuttaa kokoomuskaksikko.
Lääketutkimuksista käydään kovaa kisaa, ja muista Pohjoismaista on esimerkkejä, että kansalliset kliinisten tutkimusten keskukset ovat myös lisänneet lääketeollisuuden tutkimusinvestointeja. Sarkomaa ja Lauslahti ovat huolissaan kliinisen tutkimuksen heikkenevästä asemasta Suomessa säästöjen myötä.
”Säästölinja on ristiriitainen sen kanssa, että samaan aikaan Suomi hakee terveydenhuollosta uutta kasvualaa. Suomen kannattaa olla mukana houkuttelevana kumppanina, koska näin saadaan kaupan päälle luotua uusia työpaikkoja samalla kun suomalainen saa ensimmäisten joukossa sen parhaimman hoidon. Suomen tulee hakea kärkipaikkaa kliinisen tutkimuksen mallimaana”, linjaavat edustajat.
Biobankkeja on rakennettu ja genomikeskus on tuloillaan. Nyt Suomella on todellinen mahdollisuus olla etulinjassa luomassa terveydenhuollon revoluutiota kohti yksilöllistä terveydenhoitoa. Esimerkiksi Suomen molekyylilääketieteen instituutin rakentaman molekyylipankin ja biopankkidatan avulla turhat hoidot voivat jäädä historiaan.
”Tulevaisuus ei synny ilman resursseja. Hallituksen on varmistettava jatkossa riittävät satsaukset terveydenhuollon tutkimukseen osana sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusta”, vaativat edustajat.