Kokoomuksen kansanedustajat Marko Kilpi ja Jukka Kopra

Suomessa poliiseja on vähiten kuin missään muussa EU-maassa. Jopa Islannissa poliiseja on huomattavasti enemmän kuin Suomessa. Hallitusohjelmaan on kirjattu, että poliisien määrää tullaan nostamaan. Sisäministeri Ohisalo on lukemattomia kertoja antanut poliisiin liittyviin kysymyksiin vastauksesi, että poliisin määrää lisätään, toteavat kokoomuksen kansanedustajat Marko Kilpi ja Jukka Kopra.

”Hallitusta ja sisäministeriä on jatkuvasti muistutettu siitä, että nykyisillä rahoituskehyksillä poliisien määrä ei tule nousemaan, vaan päinvastoin se tulee laskemaan alemmalle tasolle kuin mitä se oli eduskuntakauden alussa”, Kilpi sanoo.

”Tätä muistutusta ei ole kuunneltu tai sitä ei ole jostakin syystä ole otettu todesta. Nyt poliisilaitoksille on valtakunnallisesti annettu 1,5 prosentin säästövaatimus, koska rahaa ei ole riittävästi, eikä sitä ole riittävästi ensi vuonna”, Kopra jatkaa.

Hallitusohjelmassa poliisien tehtävien määrää on edelleenkin lisätty. Vaikuttaa vahvasti siltä, että jälleen kerran käy niin, että poliisien määrä ei kuitenkaan kaikista puheista huolimatta tule lisääntymään ja se tarkoittaa sitä, että jo entisestään rajusti ylikuormitettu poliisi saa vain lisää kuormaa kannettavakseen.

”Loppuunpalamisesta on tullut poliisille yleinen ammattitauti, joka ajaa ihmisiä pitkille sairaslomille ja vaihtamaan kokonaan alaa. Tällainen ei voi olla kenenkään tavoitteena”, Kilpi toteaa.

Hallituksen velanotto on ennätyksellisen suurta ja rahaa tuntuu riittävän kaikenlaisiin lempihankkeisiin. Näyttää siltä, ettei poliisi ole hallituksen suosikki, kun kerran poliisi pannaan säästämään kuluistaan.

”Turvallisuudesta on pidettävä huoli ja poliisien jaksamiseen on kiinnitettävä huomiota. Siksi 1.5 prosentin säästövelvoitetta on pidettävä hallituksen epäonnistumisena. Väistämättä tulee mieleen, onko sisäministerillä jotain poliisia ja poliisin tehokasta toimintaa vastaan”, Kopra kysyy.

”Kokoomus on koko nykyisen eduskuntakauden ajan vaatinut poliisien määrän nostamista 8000 poliisiin. Tällä hetkellä poliiseja on noin 7500. Vaikka poliisien määrä nostettaisiin kokoomuksen vaatimalle tasolle, olisimme edelleenkin peränpitäjiä Euroopassa määrän suhteen, mutta kasvu olisi suuri helpotus akuuttiin pulaan”, edustajat toteavat.

”Suomalainen poliisi on erittäin ammattitaitoinen ja syvästi työhönsä sitoutunut. Siksi me pärjäämme vähemmälläkin, mutta liian vähällä ei pärjää kukaan. Hallitus on myös toistanut lukemattomia kertoja, että nyt ei ole leikkauslistojen aika. Todellisuus tuntuu olevan toisenlainen poliisin ja turvallisuuden suhteen. Kokoomus vaatii hallitusta lunastamaan puheensa ja lupauksensa”, edustajat päättävät.