Perussuomalaisten kansanedustajat Mauri Peltokangas ja Vilhelm Junnila

Perussuomalaiset syyttivät hallitusta suullisella kyselytunnilla Suomen ajamisesta työttömyysaaltoon. Perussuomalaisten mukaan hallitus paikkailee virheitään ottamalla velkaa työttömyyden hoitoon puuttumatta syihin, miksi teolliset työpaikat katoavat Suomesta.

– Viimeisimpänä iskuna Neste on lopettamassa koko jalostamon Naantalista. Luvassa on valtavaa alueellista työttömyyttä ja koko Suomen huoltovarmuuden notkahtaminen. Hallitus seuraa vierestä tumput suorina, vaikka valtio suoraan omistaa Nesteestä kolmanneksen, perussuomalaisten kansanedustaja Mauri Peltokangas ihmetteli.

Teollisuuden ahdinko pahenee

Eilen hallitus toi lisää ahdinkoa teollisuudelle. Turpeen verotus tuplataan, työkone- ja lämmityspolttoainevero kiristyy, päästökauppakompensaatiosta luovutaan ja tilalle tulee vain väliaikainen helpotus. Perussuomalaiset eivät hyväksy toimia.

– Miksi te heikennätte teollisuuden kilpailukykyä entisestään ja heikennätte suomalaisten mahdollisuuksia menestyä? Peltokangas kysyi.

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) huomautti, että teollisuuden sähkövero ollaan laskemassa EU:n minimiin. Tämä on ollut perussuomalaisten pitkäaikainen tavoite. Hyöty jää kuitenkin perussuomalaisten mukaan nollaan, jos muita menoja ja veroja kiristetään samaan aikaan.

Hallitus panostaa maahanmuuttoon ja ottaa 10 miljardia velkaa päälle

Valtiovarainministeri on eilen myöntänyt, että hallituksen veropolitiikan tarkoitus ei ole vain ympäristöohjaavuus vaan valtion kassan täyttäminen.

– Mihin valtio sitten panostaa lisää? Hallitus päätti juuri pakolaiskiintiön nostamisesta ja ensi vuonna kehitysapukin jatkaa kasvuaan. Samaan aikaan otetaan 10 miljardia velkaa juoksevien menojen paikkailuun. Politiikkaanne on järkyttävää!

– Vihervasemmistolainen hallitus on keskustan suosiollisella tuella saanut maailmanparantamisen maksamiseen nyt myös turpeen polton maksumieheksi. Jalostuskelpoista puuta alkaa palamaan kattilassa ja turveteollisuus saa pistää porukkaa kortistoon. Peltokangas totesi.

Ministeri Vanhanen puolustautui, että turpeen verotuksen asema säilyy edullisempana suhteessa muihin fossiilisiin polttoaineisiin kuten kivihiileen ja kaasuun.

Nesteelle toivotaan jatkoaikaa

Perussuomalaisten naantalilainen kansanedustaja Vilhelm Junnila toivoi, että Naantalin Nesteen jalostamolle saataisiin jatkoaika. Junnila on työskennellyt jalostamolla ennen politiikkaan siirtymistä.

– Kykeneekö valtio suuromistajana sopimaan muutaman vuoden jatkoajasta, jotta tuotekehityslinjat saadaan mukautumaan yhtiön tavoitteisiin?

– Harva tietää, että vanhoilliseksi tuomittu öljynjalostus on kymmenessä vuodessa tehnyt neljän miljardin euron tuloksen.  Tavoitellut säästöt ovat prosentin luokkaa – puolet vähemmän kuin pörssinousu tänään, Junnila perusteli.

Elinkeinoministeri Mikä Lintilä (kesk.) vastasi, ettei hallitus ole se, joka toimii pörssiyhtiön operatiivisen toiminnan ohjaajana.