Elo, Simon ps Meri, Leena ps

Perussuomalaisten kansanedustajat Simon Elo ja Leena Meri

Perussuomalaisten kansanedustajat Simon Elo ja Leena Meri vierailivat Ahvenanmaalla perustuslakivaliokunnan matkalla.

Ahvenanmaan maakuntahallitus esittää Suomen hallituksen budjettiriiheen, että Ahvenanmaan tasoitusraha nostettaisiin 0,48 prosenttiin. Nykyisin Ahvenanmaa saa vuosittain itsehallintonsa toteuttamiseen 0,45 prosenttia Suomen valtionbudjetista eli tänä vuonna noin 221 miljoonaa euroa. Esitetty lisäys olisi vuositasolla noin 15 miljoonaa euroa.

– Emme kannata Ahvenanmaan valtionosuuden kasvattamista. 15 miljoonaa euroa on summa, jota ei voi huolettomasti luvata, sanoo Leena Meri.

Ahvenanmaan maakuntahallinto korostaa, että ahvenanmaalaiset ovat Suomelle hyviä veronmaksajia. Ahvenanmaa saa valtiolta verohyvitystä, jos alueen valtiolle maksamat verot ylittävät 0,5 prosenttia koko maan veroista. Ahvenanmaan maakuntahallitus perustelee esitystään sillä, että kasvaneen väestömäärän ansiosta alueen väestö muodostaa 0,53 prosenttia Suomen väestöstä.

– Ahvenanmaan maakuntahallinto on tällä hetkellä velaton. Ymmärrämme Ahvenanmaan väestömäärän kasvaneen, mutta tässä taloustilanteessa myös valtio ja mannermaan kunnat joutuvat ottamaan velkaa. En näe syytä, miksi Ahvenanmaa olisi tässä erityisasemassa, perustelee Simon Elo.

Elo ja Meri korostavat pitävänsä Ahvenanmaata tärkeänä osana Suomea, mutta itsehallintoalue ei voi olla erityisasemassa kun Suomen valtion ja kuntien taloustilanne on vaikea.