Meri, Leena ps

Maahanmuuttoviraston mukaan myönteisten turvapaikkapäätösten määrä on kasvussa, koska hakijat muuttavat turvapaikkahakemustensa perusteita. He usein ilmoittavat kielteisen turvapaikkapäätöksen jälkeen kääntyneensä kristinuskoon tai olevansa homoseksuaaleja. Usein katsotaan, että nämä voivat olla syitä joutua vainon kohteeksi lähtömaassa. Helsingin Sanomien saamien tietojen mukaan jopa 70 prosenttia valittajista ilmoittaa syyksi kristityksi kääntymisen.

Äkillinen kristityksi kääntyminen tai seksuaalisen suuntautumisen muuttuminen ei tunnu uskottavalta

Perussuomalaisilla ei ole luottoa siihen, että kaikilla hakijoilla olisi rehelliset motiivit. Kaikki oleellinen tieto pitää pystyä antamaan ensimmäisen hakemuksen yhteydessä.

– Epäilen vahvasti näiden henkilöiden kristinuskon aitoutta. KHO on linjannut UNHCR:n suosituksen mukaisesti, että tällainen yhtäkkinen kääntyminen on selvitettävä perusteellisesti, Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Leena Meri huomauttaa.

– Lisäksi se, että väittää muuttuneensa homoseksuaaliksi, on hämmästyttävää. En usko, että Maahanmuuttoviraston 21 päivän valitusaika riittää seksuaalisen suuntautumisen muuttumiseen, kun kyseessä on muutenkin ihmisen ominaisuus eikä päähänpisto.

Meri haluaakin, että saman henkilön prosessin perustelumuutosmahdollisuuksia rajoitetaan.

Valituskierre on estettävä

Kansanedustaja Meri pitää ongelmallisena myös sitä, että valituskierre eri asteissa voi olla käytännössä loputon. Maahanmuuttovirastosta voi valittaa hallinto-oikeuteen ja sieltä Korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Kuitenkin lainvoimaisenkin päätöksen jälkeen voi vielä jättää uuden hakemuksen.

– Meillä on Suomessa sellainen tilanne, että valituskierre uusine hakemuksineen ja perusteluineen voi olla käytännössä loputon. Näin ei voi jatkua, ja siksi valitusoikeutta sekä uusintahakemusten määrää tulee lainsäädännöllä rajoittaa tuntuvasti. Lainvoimaisen päätöksen jälkeen ei uutta hakemusta voisi enää lähtökohtaisesti jättää, Meri esittää.

Asiasta kirjallinen kysymys

Meri jättää valituskierteen estämisestä kirjallisen kysymyksen. Hän kysyy, mitä asianomainen ministeriö aikoo tehdä, jotta saman turvapaikkahakemuksen valitusperusteita samassa prosessissa rajoitetaan ja loputtomien uusintahakemusten teko uusilla perusteilla estetään.