Perussuomalaisten kansanedustaja Leena Meri 

Perussuomalaiset vaati kyselytunnilla hallitukselta toimia islamilaisen terrorismin torjumiseksi. Kysymyksessä viitattiin Pariisin viime viikon terrori-iskuun, jossa islamisti leikkasi sananvapaudesta puhuneen opettajan pään irti. Opettaja oli esittänyt luokassa profeetta Muhammedin pilakuvan.

Perussuomalaisten kansanedustaja Leena Meri hämmästeli, ettei hallituksen riveistä ole kuulunut edes pahoittelua asian johdosta. Ympäri Eurooppaa teko on tuomittu jyrkästi ja ihmiset Ranskassa ovat osoittaneet mieltään sananvapauden puolesta.

Onko iskuihin jo turruttu?

– Tapauksesta on kerrottu laajasti mediassa, kuten kuuluukin, mutta eräs seikka kiinnitti huomioni: hallituksen riveistä ei kuulunut julkista teon tuomitsemista, vaikka ranskalaiset itse kokevat tämän olevan terrori-isku Ranskan keskeisiä arvoja kuten sananvapautta kohtaan, Meri totesi.

– Arvoisa hallitus, miksi ette ole tuominneet terrori-iskua julkisuudessa? Oletteko turtuneet tai jopa hyväksyneet ääri-islamilaisen toiminnan osana nykymenoa? Meri kysyi.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kertoi hallituksen tuomitsevan terroriteon jyrkästi. Terroriteko oli hänenkin mukaansa teko sananvapautta vastaan.

Uskalletaanko islamistista ääriajattelua kritisoida?

Meri epäili, että hallituksen riveissä valitaan tietoisesti se, mitä liikettä milloinkin tuetaan ja mikä tuomitaan.

– Black Lives Matter -liikettä on tuettu melko kritiikittä, vaikka liikkeen mellakat ovat monesti melkoista hulinointia. Lisäksi olette vähintään hiljaisesti hyväksyneet Elokapinan toiminnan.

– Kun ajattelee, ettei olla julkisesti paheksuttu tätä raakaa terrorismimurhaa, niin tulee mieleen, että hallitus tuomitsee vain tietyn suunnan toimintaa: sellaista, joka ei suututa ääri-islamia, Meri pohti.

Suojelupoliisilta karu arvio jo vuosi sitten

Suojelupoliisi on jo vuosi sitten arvioinut, että Al-holin leiriltä palaavat naiset aiheuttavat turvallisuusuhan jatkamalla todennäköisesti terroristista toimintaa ja verkostoitumista Suomessa.

– Aiotteko karkottaa Suomesta islamistiset ääriajattelijat, kuten Ranska, ja miten turvaatte, ettei suomesta tällaista tapahdu ja että sananvapaus toteutuu? Meri kysyi.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) totesi, että terrorismin torjunta on kaikkien yhteinen tehtävä. Hallituksella on suunnitelmissa muun muassa lakihanke poliisin virka-avusta puolustusvoimille, joka torjuisi Ohisalon mukaan terrorismia.

Islamistinen ajattelu valtavirtaa eurooppalaisissa muslimiyhteisöissä

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho kyseenalaisti sen, että islamilainen terrorismi olisi aina kytköksissä varsinaisiin äärijärjestöihin kuten ISIS:iin.

– Keskustelu pyörii yleensä järjestöjen ja verkostojen kuten ISIS:n ympärillä, mutta tämä on varsinaisen ongelman välttelyä. Monet tutkimukset osoittavat, että islamistinen ajattelu on valtavirtaa monissa eurooppalaisissa muslimiyhteisöissä, Halla-aho huomautti.

– Takapajuinen islam luo pohjaa niin terrorismille, kunniaväkivallalle kuin muillekin lieveilmiöille. Islamismi ei ole yksilötason mielenterveysongelma. Se on väkivaltainen maailmankatsomus, joka leviää Euroopassa maahanmuuton myötä.