Eva-Biaudet

Uusi äitiyslaki hyväksyttiin tänään eduskunnassa selvällä enemmistöllä äänin 122-42. Laki mahdollistaa sen, että naisparille hedelmöityshoidolla syntyvällä lapsella on kaksi juridisia äitiä heti syntymästä lähtien. Tämä koskee naispareja jotka hankkivat yhteisen lapsen hedelmöityshoidossa luovutetun nimettömän sukusolun avulla.

– Vihdoin meillä on uusi äitiyslaki. Lasten ja perheiden turvallisuus on keskiössä uudessa lainsäädännössä. Yhteiskunnan näkökulmasta tämä on hyvin epädramaattista, mutta laki parantaa merkittävästi lapsen asemaa, oikeuksia ja turvaa perheessä jossa on kaksi äitiä, kansanedustaja Eva Biaudet sanoo.

Lakivaliokunta on käsitellyt asiaa perusteellisesti ja hyväksyi lain ilman äänestystä. Se on todiste siitä, miten itsestään selvää meille oli turvata lapsen oikeus molempiin vanhempiinsa, myös perheissä joissa on kaksi äitiä, Biaudet sanoo.

– Olen iloinen että voimme tänään parantaa lainsäädäntöä muillekin perheille kuin perinteiselle ydinperheelle ja että laki saa tukea laajasti yli puoluerajojen. Semmoista tahtoa puuttui alle kolme vuotta sitten kun Kristillisdemokraatit estivät hallituksen antamasta ehdotuksen asiasta. Kansalaisaloite pystyi hyödyntämään pitkälle vietyä valmistelua ja sen myötä oli helppoa hyväksyä kansalaisaloite ainoastaan teknisten täsmennysten kanssa.

Naisparien mahdollisuus hedelmöityshoidossa käyttää sukusoluja jotka eivät ole nimettömiä suljettiin pois, mutta lakivaliokunta kehotta Oikeusministeriötä selvittämään sitäkin mahdollisuutta tulevaisuudessa. Silloin pari saisi alusta asti valita ja päättää että he toivovat luovuttajan, joka biologisen isyyden lisäksi haluaa juridisesti ja faktisesti isäksi. Mikäli naispari valitsisi perinteisemmän vaihtoehdon lapsella olisi ainoastaan kaksi juridista vanhempaa.

– On tärkeää nähdä, että myös moni jotka eivät puhuneet tasa-arvoisen avioliittolain puolesta nyt kannattivat äitiyslakia. Se osoittaa, että lakisäätäjä on nähnyt lapsen ja laittanut lapsen parhaan etusijalle, Biaudet sanoo.