Euroopan neuvoston Suomen valtuuskunnan puheenjohtaja ja yleiskokouksen varapuheenjohtaja Kimmo Kiljunen (sd.) on valittu yleiskokouksen Valko-Venäjä-raportoijaksi. Valinnasta päätti yleiskokouksen poliittinen komitea etäkokouksessaan keskiviikkona.

Raportointityön tavoitteena on edesauttaa ja tukea Valko-Venäjän sisäistä poliittista vuoropuhelua. Kiljusen toivotaan saavan Valko-Venäjän hallituksen, opposition ja kansalaisyhteiskunnan edustajat keskusteluyhteyteen keskenään etsimään ratkaisuja maan poliittiseen kriisiin. Kiljunen toimi 2010-luvulla ulkoministerin rauhanvälityksen erityisedustajana, ja hänellä on aiemmista kansainvälisistä tehtävistä kontakteja valkovenäläisiin poliitikkoihin.

”Se, että tehtävään valittiin suomalainen, on tunnustus Suomen pitkälle rauhanvälitysosaamiselle”, Kiljunen luonnehtii.

Kiljunen ei tee työtä yksin, vaan hänen tuekseen on koottu Euroopan neuvoston asiantuntijoita, ja hän tulee tekemään tiivistä yhteistyötä myös Suomen ulkoministeriön kanssa. Vaikeuskerrointa rauhanvälitystoimintaan tulee paitsi korona-ajan rajoituksista myös siitä, että Valko-Venäjän oppositiojohtajat ovat joko vangittuina tai maanpaossa.

”Hyvin varovaisin askelin meidän täytyy edetä. On tärkeämpää kuunnella kuin puhua itse, tai varsinkaan tarjota valmiita malleja ulkopuolelta. Valkovenäläisten pitää saada ratkaista asiansa itse”.

Sekä Euroopan neuvosto että sen parlamentaarinen yleiskokous ovat halukkaita ja valmiita tarjoamaan Valko-Venäjälle asiantuntija-apua maan perustuslain ja vaalilain uudistuksiin. Samassa keskiviikon kokouksessaan poliittinen komitea nimitti toisenkin raportoijan, jonka tehtävänä on selvittää Valko-Venäjän vaalilain uudistusta.

”Lopullisena tavoitteena on luonnollisesti Valko-Venäjän saaminen Euroopan neuvoston jäseneksi”, Kiljunen sanoo.

Vuonna 1949 perustettu Euroopan neuvosto on maanosan vanhin ja laajin poliittinen yhteistyö- ja ihmisoikeusjärjestö. Jäsenmaiden kansanedustajista koostuva yleiskokous tekee aloitteita ja antaa suosituksia, joiden pohjalta ministerikomitea päättää asioista.