Kuvaaja: Jukka-Pekka Flander

Orpon hallitus pakkokauppaa yksipuolisia työelämäuudistuksiaan lääkkeeksi Suomen ongelmiin, vaikka todellisuudessa ne vievät Suomea täysin väärään suuntaan. Viikonlopun mielipidekyselyt osoittavat vahvasti, että kansa ei tue hallituksen rajua heikennyspolitiikkaa, sanoo SDP:n varapuheenjohtaja Nasima Razmyar.

– Orpon toistama viesti siitä, että jokaisesta työelämäheikennyksestä voisi vielä neuvotella, on kuulijoiden tahallista harhaanjohtamista. Toki heikennyksistä on käyty aidot neuvottelut, mutta ne käytiin Säätytalolla ilman, että työntekijäpuoli oli läsnä, Razmyar muistuttaa.

– On myös huolestuttavaa puhetta pääministeriltä, että hän kyseenalaistaa opposition oikeutuksen tehdä välikysymys. Pidän tällaista puhetta jopa demokratian halventamisena. Oppositiolla on oikeus ja jopa velvollisuus käyttää sen vahvinta työkalua tilanteen sitä vaatiessa.

– Kenen puolesta pääministeri puhuu sanoessaan, että päätökset eivät ole dramaattisia? Kenen puolesta hän puhuu, kun sanoo, että keneltäkään ei vaadita kohtuuttomuuksia? Puhuuko hän vain niiden puolesta, joille Suomen historian oikeistolaisin hallitus on myöntänyt historiallisen suuret veroalennukset?

– Jos pääministeri edes hetkeksi unohtaisi puoluepolitiikan, ja aidosti keskittyisi ymmärtämään päätöstensä seuraukset tavallisille ihmisille, hän saattaisi ymmärtää politiikkansa kohtuuttomuuden. Hän saattaisi ymmärtää, miksi sadat tuhannet ihmiset protestoivat hallituksen politiikkaa vastaa viikko toisensa jälkeen.

– Toki poliittisten lakkojen ongelma poistuu hallituksen pöydältä viimeistään sitten, kun hallitus kieltää ne lailla. Sitten onkin kaista auki seuraaville työelämän heikennyksille, Razmyar päättää.