21.2.2024

Me allekirjoittaneet Ylen hallintoneuvoston jäsenet katsomme, että Ylen hallituksen tulee ottaa kantaa Israelin yleisradioyhtiö KAN:n Euroviisuihin osallistumista vastaan. Ylen tulee vetäytyä Euroviisuista, jos Israelin yleisradioyhtiö KAN saa niihin osallistua.

Kansainvälinen tuomioistuin (ICJ) antoi 26.1.2024 välipäätöksen, jonka mukaan Israelin on toimittava kansanmurhan ehkäisemiseksi Gazassa. Tuomioistuin katsoi, että Israelin toimet Gazassa saattavat täyttää kansanmurhan määritelmän. ICJ:n päätös velvoittaa Israelia, mutta se asettaa myös muille YK:n joukkotuhontaa koskevan yleissopimuksen osapuolille velvollisuuden estää ja olla tukematta mahdollista kansanmurhaa. Gazan sodassa on kuollut yli 25 000 henkeä, joista yli 11 000 on lapsia. Ihmisoikeustilanne Palestiinassa ja Israelissa on ollut jo vuosien ajan hälyttävä, ja Israelin siirtokunnat Länsirannalla ovat kansainvälisen oikeuden vastaisia.

Näin ollen olisi perusteltua, että Yle sekä muut eurooppalaiset yleisradiot vaatisivat Euroopan yleisradiounionia (EBU) sulkemaan Israel ulos kisoista, kuten se teki Venäjälle maan hyökättyä Ukrainaan vuonna 2022. Ja mikäli näin ei tapahdu, olisi perusteltua, että Yle itse jättäytyisi kisoista pois.

Suomessa yli 1500 musiikkialan ammattilaista sekä tuhannet muut kansalaiset ovat vedonneet Yleen, jotta se vaatisi EBU:a sulkemaan Israel ulos Euroviisuista tai jättäytyisi itse kisasta pois. Myös Suomen tuoreet euroviisuedustajat toivovat Israelin poistamista kisoista. Vastaavia musiikkialan vetoomuksia on tehty kaikissa Pohjoismaissa.

Kansanedustajien tai Ylen hallintoneuvoston tehtävänä ei ole puuttua Ylen ohjelmasisältöihin tai muuhun operatiiviseen toimintaan, mutta hallintoneuvosto voi antaa hallitukselle ohjeita asioissa, jotka ovat laajakantoisia ja periaatteellisesti tärkeitä. Siksi toivoisimme, että Ylen hallitus ottaisi edellä olevan huomioon.

Allekirjoittajina seuraavat Yleisradion hallintoneuvoston jäsenet:

Maria Ohisalo (vihr.)

Li Andersson (vas.)

Elisa Gebhard (sd.)