Vihreiden kansanedustaja Mari Holopainen piti ryhmäpuheenvuoron eduskunnan keskustelussa koskien valtion ensi vuoden talousarviota. Holopainen korosti akuutin energiakriisin hoitamisen lisäksi koulutukseen panostamista sekä tutkimusinvestointien merkitystä.

Vihreiden mukaan on välttämätöntä huolehtia siitä, että ihmiset eivät jää pulaan.

– Tarjoamme apua toimeentuloon ja laskuista selviytymiseen valtion kautta – kuten monet Euroopan maat ovat tehneet. Valtion kompensointi tarjoaa vain nopeaa helpotusta, mutta ei pysyviä ratkaisuja, Holopainen totesi.

– Osalla energiayhtiöistä tuotantokulut ovat muuttuneet vain vähän. Hinta määräytyy kalleimman tuotantotavan perusteella. Siksi on välttämätöntä katkaista kohtuuttomien voittojen takominen ihmisten, ja valtioiden maksukyvyn kustannuksella. Vihreiden kannattama windfall-vero on tarpeellinen, Holopainen sanoi.

Käsillä on heikkenevien talousnäkymien ohella työvoimapula ja useiden naisvaltaisten alojen pitkäaikaisten rakenteellisten palkkakuoppien aiheuttama kriisi niin sairaanhoidossa kuin varhaiskasvatuksessa.

– Koulutuspaikat eivät riitä ratkaisemaan työssä jaksamista, mutta niitäkin tarvitaan. Vihreä ryhmä on tyytyväinen, että valtiovarainvaliokunta päätti osoittaa varhaiskasvatuksen opettajien uudet koulutuspaikat ja lisärahoituksen alueille, joissa opettajista on suurin puute, Holopainen totesi.

Lue koko ryhmäpuhe osoitteesta:
https://www.vihreat.fi/ajankohtaista/mari-holopaisen-ryhmapuhe-14-12-2022/