Aalto_Touko1-1024x682

Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto ihmettelee, minne jäivät jälleen kerran pääministeri Sipilän ja sisäministeri Mykkäsen puheet pakolaiskiintiön nostamisesta. Aallon mukaan globaaleja haasteita ei ratkota kehitysavun ja ilmastorahoituksen leikkauksilla ja katteettomilla puheilla pakolaiskiintiön nostamisesta. 

– Jälleen kerran hallitus puhui pakolaiskiintiön nostamisesta ennen budjettiriihtä, mutta loppujen lopuksi ei tehnyt asialle mitään. Kokoomuksen ja keskustan moraalinen selkäranka näyttää katoavan kerta toisensa jälkeen. Puheet jäävät puheiksi, kun tekoja tarvittaisiin, Aalto sanoo. 

Aalto muistuttaa, että sen lisäksi, että keskellä historiallista humanitaarista kriisiä Sipilän hallitus pienensi pakolaiskiintiötä, se myös vaikeutti perheenyhdistämistä ja leikkasi massiivisesti kehitysyhteistyörahoista. 

– Hallitus pakenee Suomen vastuuta maailman kriisien keskellä. Hallitus sanoo mielellään, että ensisijaisesti ihmisiä pitäisi auttaa lähtömaissa, mutta tosiasiassa se ei halua auttaa ihmisiä lähellä eikä kaukana. Paitsi, että hallitus kitsailee pakolaiskiintiön kanssa, se on myös leikannut kehitysyhteistyöstä. Tämä estää ihmisten auttamisen heidän kotimaissaan, Aalto sanoo. 

Hallituksen lyhytnäköinen politiikka näkyy niin koulutuksessa, ilmasto- kuin kehityspolitiikassa. Globaalin vastuun kantaminen sysätään seuraavalle hallitukselle.

– Vihreille jokainen euro on arvovalinta. Me haluamme, että Suomi kantaa globaalia vastuuta muutenkin kuin juhlapuheissa. Suomen tulee vastata humanitaariseen kriisiin moninkertaistamalla pakolaiskiintiö, helpottamalla perheenyhdistämistä, kasvattamalla kehitysyhteistyömäärärahoja ja torjumalla ilmastonmuutosta. On aika siirtyä sanoista tekoihin, Aalto sanoo.