Niinistö, Ville vihr
Niinistö, Ville vihr

Ville Niinistö: Brexitin jälkeen Suomen on oltava tulevaisuuden rakentaja Euroopan unionissa

Vihreiden puheenjohtaja, kansanedustaja Ville Niinistö käsitteli Vihreiden ryhmäpuheenvuorossa Euroopan unionin tulevaisuutta ja ongelmia sekä Suomen asemaa unionissa Brexitin jälkeen eduskunnassa perjantaina. Hän muistutti että aikamme ongelmia kuten ilmastonmuutosta, eriarvoisuutta ja köyhyyttä, veronkiertoa ja kansainvälisen talouden epäkohtia ratkotaan parhaiten yhdessä muiden kanssa Euroopan unionissa.

Me suomalaiset olemme tehneet vuosikymmeniä töitä Euroopan laidalla saadaksemme turvatun aseman eurooppalaisessa kansojen perheessä. Oma historiamme muistuttaa, että kansojen oikeuspohjainen yhteistyö on aina pienen valtion etu. Silloin, kun suurvallat Euroopassa kamppailevat estoitta vallasta, pienet jäävät vääjäämättä jalkoihin. Euroopan unionissa olemme saavuttaneet vakaan paikkamme läntisenä demokratiana, päätöksentekijänä yhteisen pöydän äärellä. Sitä me emme saa unohtaa, Niinistö linjaa.

Niinistö painotti Euroopan unionin tärkeyttä nykyisessä tilanteessa enemmän kuin koskaan.

Omien rajojensa sisään käpertyvät ja riitelevät kansallisvaltiot eivät pysty ratkomaan aikamme ongelmia: ilmastonmuutosta, eriarvoisuutta ja köyhyyttä, veronkiertoa ja kansainvälisen talouden epäkohtia. Yhdessä me siihen pystymme. Siihen me juuri tarvitsemme Euroopan unionia, Niinistö muistuttaa.

Niinistö sanoi että hänelle oli suuri pettymys, Iso-Britannia päätti Brexit-äänestyksessä jättää Euroopan unionin. Päätös heikentää koko Euroopan talouden näkymiä, ja osuu pahiten tavallisten ihmisten työpaikkoihin, toimeentuloon ja arjen vakauteen, myös Suomessa.

Ison-Britannian kansalaisten ääntä on kunnioitettava. Se on myös vakava varoitusääni Euroopan unionille. Viime vuodet unionin johto on keskittynyt ongelmiin, joissa ihmisen arki ja hyvinvointi ovat unohtuneet. Tiukka talouskuri on heikentänyt luottamusta Euroopassa. Työttömyys ja eriarvoisuus aiheuttavat näköalattomuutta. Se on jättänyt tilaa populisteille, Niinistö jatkaa. EU:n on panostettava investointeihin ja työllisyyteen – tulevaisuudenuskon luomiseen kansalaisillemme. Jos kaikki leikkaa, on vaikea luoda kulutuskysyntää. Siksi Saksan on johdettava elvytystä. Myös EU voisi auttaa investoinneilla maita silloin, kun niitä kohtaa esimerkiksi työttömyyden nopea kasvu, Niinistö linjaa.

Niinistö otti kantaa puheessaan myös ulkoministeri Soinin puheisiin. Niinistö esittää kysymyksen keskustalle ja kokoomukselle, siitä sallivatko ne tällaisessa kysymyksessä sen, että ulkoministeri hajottaa kuvaa Suomen linjasta.

On ollut vaikea seurata kenen nimissä maamme ulkoministeri tänä aikana puhuu. Vihjailut mediassa mahdollisesta tulevasta Suomen EU-jäsenyyttä koskevasta kansanäänestyksestä ovat haitallisia Suomen taloudelle. Ne ovat haitallisia myös Euroopan ja Suomen vakaudelle. Suomella ei voi olla kahta ulkopolitiikan linjaa. Suomen hallitus ei voi olla tällä historiamme kohtalon hetkellä jakaantunut, Niinistö painottaa.

Puhe on luettavissa kokonaisuudessaan täältä: https://www.vihreat.fi/artikkeli/2016/07/ville-niiniston-ryhmapuhe-brexit-keskustelussa-172016